Джамбазки настоява да се закрие паркингът на депутатите в София
Джамбазки настоява да се закрие паркингът на депутатите в София / снимка: БГНЕС, архив
Джамбазки настоява да се закрие паркингът на депутатите в София
53490
Джамбазки настоява да се закрие паркингът на депутатите в София
  • Джамбазки настоява да се закрие паркингът на депутатите в София

Да бъде премахнат целият паркинг пред сградата на Народното събрание, като Синя зона да има само в периферията на площада. Това предлага общинският съветник от ВМРО Ангел Джамбазки. Махнати са преградите там, но все още стои полузаконната форма на „Служебен абонамент", смята съветникът. Сред другите му предложения е да се закрие и паркингът пред сградата на Партийния дом. Джамбазки внесе и доклад за премахване на незаконните прегради пред посолствата и консулствата в София, което беше гласувано от съветниците в комисията по транспорт.

По въпроса с паркинга пред сградата на парламента Джамбазки каза, че ще настоява и да се урегулира въпросът със служебния абонамент: „Това ще засегне и служебния паркинг на общината. Моето предложение е целият този площад да бъде пешеходен, да могат хората да се разхождат, да се снимат, да видят двете църкви, символа на София и „Александър Невски", да отидат на Незнания воин, да отидат до Синода да видят истинските синодални старчета, а не половината площад да е паркинг. В момента от ляво площадът е паркинг и от дясно е паркинг. Не му е там мястото".

Според Джамбазки паркингът в момента се ползва по споразумение, но то би могло да бъде отменено с решение на СОС. На въпрос къде ще паркират депутатите, ако решението се приеме, той отговори, че всеки от тях може да ползва Синя зона: „Кратко текстово съобщение на съответния номер и паркира срещу сумата от 1,20 лв."

Докладът за незаконните заграждения пред посолствата беше приет единодушно от съветниците, обясни още Ангел Джамбазки: „Трябва да се махнат бариерите и преградите от „Московска" пред посолството на Обединеното кралство, пред консулството на САЩ на „Велико Търново", пред тротоара на бул. „Васил Левски" пред Република Турция, на Фредерик Жолио-Кюри пред посолството на федералната република".

Джамбазки уточни, че на паркинга при Партийния дом на площад „Александър Батемберг" все още не са премахнати дори загражденията.