Наградиха победителите от Тъпан бие, хоро се вие
Наградиха победителите от Тъпан бие, хоро се вие / Община Монтана

Малки художници от цял свят пристигнаха в Монтана за откриването на изложбата от конкурса "Тъпан бие, хоро се вие".

Тук са победителите Лилия Апостолова от Севлиево, Маша Павкович от Белград (Сърбия) и Руслан Смирнов от Одеса (Украйна). Те са ученици на изявените арт-педагози Снежана Велчева, Светлана Ралевич и Клавдия Боголюбова. В тазгодишното издание на международния конкурс участваха 2400 деца от цял свят.

В рисунките малките художници са използвали различни живописни и графични техники, характерни за школите, които представляват. За пръв път в конкурса „Тъпан бие, хоро се вие" има компютърни рисунки, изпратени от школа „Вале" - Хасково. Интересни са пластичните детски творби. Освен глинени в изложбата са показани и хартиени пластики и статуетки, изработени от природни материали. В някой от творбите са съчетани различни техники като колаж, гваш /акварел и темпер/ и апликация.

Журито, оценило най-добрите рисунки, се председателства тази година от доц. д-р Бисера Вълева от СУ „Св. Кл. Охридски" и Националната художествена академия.

Нека припомним, че освен Лилия, Маша и Руслан, на първо място е класирана Светослава Димитрова от Кюстендил, която обаче няма възможност да присъства лично на награждаването. Подгласници в първа възрастова група са Велизар Анев от Кюстендили Анастасия Глущук от Луцк, Украйна, а във втора - Кристина Петкова (13 г.) от Севлиево и Джованка Елизабет (15 г.) от Ява (Индонезия). Третата награда при малките участници си поделят Ирена Бозова (10 г.) от Асеновград и Митко Бузов (8 г.) от София, а при големите - Айджял Шериф (12 г.) от Севлиево, и Уляна Мошлецка (14 г.) от Луцк (Украйна).

Поощрения бяха присъдени на 53 талантливи деца. Сред тях е и Калина Караян - внучката на знаменития диригент Херберт фон Караян. Грамота за най-добро комплексно представяне бе присъдена на колекциите от рисунки, изпратени от 18 училища и арт школи от Сърбия, Индонезия, Украйна, Индия, Иран и България. За пръв път в творческото състезание се включиха деца от Албания, Иран, Испания, Китай, Латвия и Португалия. Темата вдъхнови млади художници и от 88 населени места в България.