Кабакум става Големия пясък, а Джанавара - Шкорпилово?
Кабакум става Големия пясък, а Джанавара - Шкорпилово? / Дарик Варна, архив
Кабакум става Големия пясък, а Джанавара - Шкорпилово?
53465
Кабакум става Големия пясък, а Джанавара - Шкорпилово?
  • Кабакум става Големия пясък, а Джанавара - Шкорпилово?

220 варненски местности с турско-арабски и гръцки имена да бъдат прекръстени. Това предложение обяви общинският съветник д-р Петър Липчев в качеството си на председател на работната група, ангажирана с проучването на общественото мнение по въпроса. Групата беше сформирана в края на март след искане на местната структура на ВМРО селищните образувания и местности с турски наименования край Варна да бъдат преименувани.

„В процеса на работа установихме наличието на решение от 1833 г. на местния санджак, с което всички български имена са преименувани в турски. Всъщност ние правим предложение за възстановяване на българските имена”, поясни д-р Липчев.

Предложението на групата е Кабакум да бъде прекръстен на Голeмия пясък, а Джанавара – на Шкорпилово. Някои от общинските съветници веднага скочиха срещу тези идеи. Янко Станев от ДПС настоя Джанавара да се запази, тъй като в тази местност е открита една от най-раннохристиянските църкви у нас. „Във всички справочници, включително тези в чужбина, тя е известна като раннохристиянска църква на Джанавар тепе”, поясни Станев.

„Тази базилика по нашите земи е открита от братята Шкорпил. В тяхна чест решихме да се постави името Шкорпилово. Наистина така фигурира във всички международни документи, но град Плиска – първата българска столица, например до 1934 г. е била Абоба /старият баща, дядото/”, отвърна заместник-председателят на ВМРО и общински съветник Костадин Костадинов.

Таня Парушева от „Нашият град” поиска Кабакум да не се променя. Тя е на мнение, че промяната на една от много популярните туристически зони ще обърка не само българските, но и чуждите туристи.

Сред предложенията на работната група са Баир баши да се казва Големия баир, Ана дере – Майчин дол, Боклук тарла – Нивата.

Предложенията не са окончателни. Те ще бъдат допълнително обсъдени и евентуално ще претърпят корекции.