Арестуваха четирима, планирали убийството на бизнесмен
Арестуваха четирима, планирали убийството на бизнесмен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Четирима души са арестувани за подготвено убийство. Това съобщиха за БТА полицейски източници.

За организатор на престъплението се счита гражданин на Черна гора. Той е задържан няколко пъти в страна, а след това е излежавал присъда. Наложена му е била забрана да влиза в страната.

Мишена е бил бизнесмен, с криминални прояви, твърдят разследващи. Цената, платена за убийството е 30 000 лева. Задържани са и още трима арменци.

При спецоперацията е намерено оръжие - пистолет със заглушител. Намерена е и снимката на бизнесмена - мишена, от София.

Черногорецът е с богато криминално минало. През 2004 г. е задържан у нас с 54 кг суха листна маса канабис, година по-късно - с 4 кг хероин. Лежал е в Централен софийски затвор, а след 2006 г. на чужденеца е издадена десетгодишна забрана за влизане в България.

От пресцентъра на МВР уточняват, че спецслужителите са пристъпили към операцията след близо десетдневна подготовка и събрани данни за подготвяно тежко криминално престъпление.

Под наблюдението на Софийска градска прокуратура са извършени обиски и претърсвания на територията на София и Пернишка област.

Не бих посочил самоличност на бизнесмена, срещу когото е готвено покушение, защото колегите от ГДБОП ще проведат разговори с него, за да видим тези, които са подготвяли това покушение дали се познават с бизнесмена. Това каза пред bTV министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той допълни, че единият от задържаните арменци е издирван с червена бюлетина за грабеж, незаконно притежаване на оръжие и измами в страната му.

"В подготовката и даването на поръчката е предадено и осигурено оръжие пистолет със заглушител, снимка на лицето, което трябва да бъде убито и неговия адрес, като е имало две -три посещения в близост до адреса, където лицето е живеело. Цяла нощ имаше обиск, претърсване и изземване на 5 адреса. На единия от адресите бяха открити 10 бидона химическо вещество, използвано за производство на синтетични наркотици. 2-3 тона е съдържанието на този химически състав, ще се правят експертизи", подчерта вътрешният министър.

За бизнеса на "мишената" Цветанов коментира, че бизнесменът има множество регистрации за измами, преди години е имало и побой спрямо него. "Надявам се в предстоящите дни да установим и мотива, който е провокирал даването на тази поръчка", обясни Цветанов.