Двойни дипломи и проект за иновационен парк договори в Германия ръководството на ТУ Габрово
Двойни дипломи и проект за иновационен парк договори в Германия ръководството на ТУ Габрово / Дарик Габрово

Конкретни договорки и подписани споразумения е резултатът от визитата на ръководството на   Технически университет Габрово в партньорските университети  в Митвайда, Шмалкалден и  Лудвигсбург, Германия. Това стана ясно по време на среща на ректора на ТУ Габрово проф. Райчо Иларионов и зам. ректора доц. Цветелина Ганкова с журналисти.  

Споразумение за съвместна разработка на проект между  висшето училище в Митвайда, габровския ВУЗ и камарата на занаятчиите в Дюселдорф за изграждане на иновационен парк за развитие на нови технологии, в който да се правят прототипи, които впоследствие да се предлагат на предприятията е постигнато при работното посещение в Митвайда.

 "Идеята е да създаваме високоинтелигентни продукти, които да се търсят в Европа. На 15 юли очакваме ректорът на  висшето училище в Митвайда и председателят на занятчийската камара в Дюселдорф да дойдат в Габрово и да конкретизираме основните направления, в които  ще работим", обясни ректорът на Технически университет Райчо Иларионов. Визитата в Митвайда е била свързана с отбелязване на 145 години от създаването на висшето училище.

В университета за приложни науки в Шмалкалден е подписан договор за издаване на двойни дипломи. Ще се признава базовото обучение, след това е необходимо българските студенти да се обучават 1 година в Германия, да се завърнат отново в България за разработка на дипломната работа и следва защитата й в двата ВУЗ-а. Дипломата ще бъде по машиностроене в Германия, а в България - по мехатроника. Обучението в Германия ще се извършва на английски език. Проф. Иларионов подчерта, че това е първият договор за двойни дипломи. Предстои да бъдат уточнени детайлите. На среща  с декана на Стопанския факултет на германския университет е  обсъдена още и идеята за двойни дипломи по специалност Международна търговия и икономика, на ниво магистърска степен.

По време на визитата в университета в Лудвигсбург е разгледана възможността за създаване на виртуален университет. Сътрудничеството ни с германските университети не е само на хартия. То е съвсем реално и живо, каза зам. ректорът доц. Цветелина Ганкова. Тя допълни, че навсякъде хитът са двойните дипломи и се търсят нови иовативни форми за привличане на чуждестранни студенти.