Забавени заплати и безработицата – основните причини за просрочени дългове
Забавени заплати и безработицата – основните причини за просрочени дългове / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Забавени заплати и безработицата – основните причини за просрочени дългове
53408
Забавени заплати и безработицата – основните причини за просрочени дългове
  • Забавени заплати и безработицата – основните причини за просрочени дългове

Забавените заплати и безработицата са най-големите причини за просрочване на задълженията, обявиха от Асоциацията на колекторските къщи. 42 на сто от запитаните са посочили, че ненавременното изплащане на трудовите им възнаграждения е причина и те самите да забавят плащанията си. Спрямо миналата година този показател бележи минимален спад - през 2011 г. 44 на сто от запитаните са дали този отговор. Факторът безработица обаче бележи ръст - 14 процента от запитаните са посочили загубата на работата си за просрочване на задълженията си миналата година, докато тази година този отговор са дали 17 на сто.

Все по-често „недоброто планиране на разходите" се оказва причина за забавянето на плащанията си. Според Димитринка Гринко от асоциацията за хората е най-важно първо да погасят вноската по ипотечния си кредит. „Хората продължават да плащат приоритетно вноските по ипотечните си кредити за сметка на кредитните карти, примерно. Ако говорим за комунални услуги, токът продължава да е на първо място по събираемост за сметка на по-малките задължения към кабелни телевизии, интернет доставчици и фирмите, които по-малко залагат на събирането на своите вземания", каза тя.

Според колекторите най-често профилът на длъжника е мъж между 40 и 50 години, който е на средна управленска позиция или има малка фирма и иска да запази стандарта си на живот от преди кризата, но не може да си позволи толкова много разходи.