Българските полицаи трябва да учат езици
Българските полицаи трябва да учат езици / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Българските полицаи трябва да учат езици
53385
Българските полицаи трябва да учат езици
  • Българските полицаи трябва да учат езици

Българските полицаи имат нужда от подобрение на владеенето на чужди езици, за да могат по-добре да общуват с чужденците, особено при докладване на нередности. Това смята посланикът на Норвегия Тове Скарстейн. Тя даде много добра оценка на МВР по отношение на сигурността на българските зимни и летни курорти, след среща с посланиците от ЕС и Европейското икономическо пространство и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

На срещата бяха обсъдени мерките за сигурност на масовия туризъм през летния сезон. Според посланик Скарстейн не е достатъчен и броят на преводачите по българските курорти. Тя обясни, че „за съжаление, и нашите граждани не владеят български”.

500 полицаи от страната ще бъдат командировани към курортите за летния сезон. За зимните курорти са били пренасочени три пъти по-малко - 162-ма служители на МВР. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

8,7 милиона чужденци са пристигнали в България през изминалата 2011 г. Половината от тях са посетили българските курорти, отчете още Цветанов. От МВР регистрират спад на въоръжените грабежи през последните две години. „С мерките, които сме предприели в последните две години, сме ограничили въоръжените грабежи на транзитно преминаващите през страната и сме гарантирали по-голяма сигурност по българските зимни и летни курорти”, отбеляза вътрешният министър.

6 до 8% увеличение на туристическия поток, прогнозира вицепремиера. По думите му, това лято в България се очаква да пристигнат 3,5 млн. туристи от чужбина.

Българските полицаи трябва да учат езици
netinfo