Представиха в Париж кандидатурата на В. Търново за културна евростолица
Представиха в Париж кандидатурата на В. Търново за културна евростолица / DarikNews.bg

Старата столица получи уникална възможност да презентира кандидатурата на Регион Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година по време на фестивала на Югоизточно европейското кино „Виж Париж". Заместник-кметът на общината Снежана Данева представи кандидатурата пред организаторите и участниците във фестивала.

При откриването на кино форума и преди представянето на всеки от филмите публиката е имала възможност да види презентазционния клип на Велико Търново, посветен на кандидатурата за най-престижното и мащабно културно събитие в Европа. Клипът е бил приет много добре и е породил интерес както сред домакините на фестивала, така и сред представителите на всички страни, показващи своите игрални филми от Македония, Турция, Черна гора, Хърватия, Косово, Румъния, Словения, Сърбия, България, Албания, Гърция и Босна и Херцеговина.

През есента на тази година предстои гостуване на Фестивала на Югоизточно европейско кино във Велико Търново. Това събитие ще бъде важна част от процеса на кандидатстване и представяне европейските измерения на кандидатурата, информират от общинска администрация.

Предстои гостуване на фестивала в Истанбул, като продължение на успешната кандидатура на града за Европейска столица на културата, реализирана през 2011 г. В рамките на гостуването на фестивала в Истанбул презентационният клип за Велико Търново ще бъде показан на официалното откриване, както и преди прожекцията на всеки от фестивалните филми.

Клипът, представящ кандидатурата на старата столица, ще бъде представен и на предстоящото гостуване на фестивала в Брюксел и Лондон.