Оценяват учениците като при изборите - две в едно
Оценяват учениците като при изборите - две в едно / netinfo

Годишните зрелостни изпити и националното външно оценяване за седми клас тази година ще се проведат в едни и същи дни, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Хасково Иван Панайотов. Това се прави, за да се спестят няколко почивни дни за учениците, коментира Панайотов.

Първата задължителна матура - по български език и литература, ще се проведе на 21 май. Втората, която е задължителна, но по свободно избираем от ученика предмет, е два дни по-късно. 3-ма ученици са заявили участие и за трета матура, която ще се проведе на 30 май.

2211 зрелостници са подали заявления за участие на първата задължителна матура. За втория изпит те са 2283, като най-голям процент от тях отново са избрали географията.

В 22 училища в областта с общо 166 зали ще се провеждат годишните зрелостни изпити. 400 квестори са ангажирани за изпитния ден.

Външно оценяване на учениците от 4 клас се проведе днес в 62 школа в областта, информира още Иван Панайотов. Предметът, по който се оценяват четвъртокласниците, е „Човекът и природата". Утре ще бъде външното оценяване по „Човекът и обществото". Общо 1948 четвъртокласници са се явили на днешното оценяване.