Прокуратурата ще предяви обвинения към Тимошенко за съучастие в убийство
Прокуратурата ще предяви обвинения към Тимошенко за съучастие в убийство / снимка: Reuters

До две седмици Генералната прокуратура на Украйна ще бъде готова да предяви на експремиера Юлия Тимошенко обвинение в съучастие в убийството на депутата от Върховната рада Евхен Шчербан. Това съобщава първият заместник-главен прокурор Ренат Кузмин в интервю за европейското издание "Юрактив" (EurActiv), цитирано от ИТАР-ТАСС.

Кузмин твърди, че няколко души свидетелстват, че Тимошенко и Павло Лазаренко - друг бивш премиер на Украйна, са поръчали и платили за убийството на депутата. Ренат Кузмин казва още, че прокуратурата продължава да събира свидетелски показания, след което наказателното дело ще бъде внесено в съда.

ИТАР-ТАСС припомня, че Ренат Кузмин и преди е заявявал за съпричастността на Тимошенко и Лазаренко към поръчковото убийство. Според прокурора извършителите на убийството са получили паричното си възнаграждение от фирми, принадлежащи на двамата експремиери, посочва БТА.

Юлия Тимошенко, която вече изтърпява 7-годишна присъда по обвинение в превишаване на пълномощията си, окачествява новите обвинения като "абсурдни". Тя бе преместена от затвора в Харков в местна болница и прекрати гладната си стачка в знак на протест срещу упражнени срещу нея насилие от надзиратели.