Министрите Цветанов и Найденов на среща със земеделски производители в Кюстендил
Министрите Цветанов и Найденов на среща със земеделски производители в Кюстендил / Дима Кирилова, Дарик радио

"За да има произведено в България , трябва да сме защитили  интересите на българските производители и те да получават необходимото заплащане за продукцията си", това заяви в Кюстендил на кръглата маса за опазване на селскостопанската продукция министърът на МВР Цветан Цветанов. На нея присъстваха  министър Мирослав Найденов, депутати, кметове, земеделски производители от цялата страна.

Той е категоричен, че подобна среща между местна власт, изпълнителна, законодателна и производители трябва да се направи и в края на активният сезон-октомври, ноември, за да се чуе оценката за това, което се дискутира днес. Той благодари на криминална полиция, жандармерия и охранители за положените до сега усилия за опазване на селскостопанската реколта.

"Надявам се, че усещането за елемент за картелно споразумение при цените за изкупуване на череши да изчезне у хората тук. Преди 2 години  кметът се намеси и отстрани секретаря на общината, миналата година имаше череши на цени от 0.80 ст. и 1.20 лв., което показва ,че има свободен пазар", коментира вицепремиерът Цветанов.

 

"В помощ за опазване на реколтата се включи и Гранична полиция и с техниката , с която разполагаме-термовизьорите, нощните набези в черешовите масиви са сведени до минимум", заяви директорът на ОД на МВР комисар Георги Джоглев.

През 2011 г. с 52,5 % е увеличена разкриваемостта на престъпленията  срещу селскостопанската продукция. Проведени са 1046 полицейски акции, което е с 732 повече от 2010г., отчете още комисар Джоглев.

"Не можем да спрем до тук- . По отношение на самоуправството, ставаме свидетели как големи фирми безцеремонно влизат на чужда земя, разорават я и хората са принудени да си търсят правата в съда", категоричен е  министър Мирослав Найденов.

Кметът Петър Паунов заяви, че тази година за охрана на черешовата реколта ще бъдат осигурени 32 камери.