• Размер на шрифта:

Паси: Защо да не променим името на Летище София на „Джон Атанасов”

9 май 2012 11:26 | Автор: Йовка Йовчева

Паси: Защо да не променим името на Летище София на „Джон Атанасов”
© снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова  
 • Соломон Паси за целите на България
 • Соломон Паси за действията на властта

Пет години след членството на България в Европейския съюз страната ни няма ясно отчетлива ниша в рамките на общността. Констатацията е на бившият външен министър Соломон Паси. В интервю за „Дарик кафе” той посочи, че сферата на технологиите и екостандартизацията е възможна ниша за България. Той даде за пример единните зарядни устройства за мобилните телефони, инициирани от страната ни по негова идея заедно със съпругата му Гергана Паси - бившият министър по европейските въпроси.

След приемането на страната ни в НАТО и ЕС няма формулирана нито една значима цел на България, коментира бившият външен министър. Според Соломон Паси първата ни непосредствена цел трябва да бъде членството на страната в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„Това е клуба на 40-те най-качествени икономики в света и пътят към тази организация неусетно усъвършенства и икономиката на собствената ти държава”, коментира Паси. Ако следващото правителство чува по-силно тези внушения, се надявам да формулира това като нов национален приоритет, допълни той.

Технологии и иновации - шанс за страната ни в ЕС

По темата еврочленство Соломон Паси подчерта, че България няма ясна национална физиономия в ЕС. „Коя е онази уникална ниша, която като кажем България и европейците да се сетят за нея?!?”, попита той.

Председателят на Атлантическия клуб в България напомни, че страните ни е успяла да промени една европейска политика в сферата на зарядните устройства за мобилните телефони. По негова идея и на Гергана Паси страната ни има патент за единните зарядни устройства.

„Това е една голяма ниша по темата „екостандартизация” - създадохме прекрасна възможност България да заеме тази ниша, която има огромно развитие в сферата на технологиите и иновациите”, посочи Соломон Паси. И допълни, че оттук нататък може да се говори за единен стандарт за батериите на мобилните телефони, на лаптопите или на iPhone-ите – това, което всеки държи в джоба си.

„За съжаление управляващите в България вече втора година не се възползват от тази възможност, която е ниша за страната ни”, коментира обаче бившият вътрешен министър. Той допълни, че ако зависи от него би променил името на Летище София на Летище „Джон Атанасов”, така че когато всеки чужденец кацне у нас да научи за българските корени на учения и да си каже, че „българите са измислили този компютър, който държа в джоба си в своя телефон”.

Властта инвестира пари в слава и избори, не и в дългосрочни проекти

Българското правителство инвестира огромни пари в печелене на слава и изборни гласове и твърде малко в дългосрочни проекти, коментира още в ефира на Дарик Соломон Паси. Според него на фона на изборите в Гърция и Франция е ясно, че нищо не е може да се прогнозира за парламентарните избори в България догодина и няма запазени места за никого в следващата власт. И още, че най-вероятно следващото българско правителство ще бъде коалиционно.

„Магистралите са хубаво нещо и важно, но не може само с магистралите да отчетем прогреса на една страна”, допълни Паси. Той отбеляза, че това е първото правителство от началото на прехода, което не преговаря за членство нито в НАТО, нито в ЕС - т.е. това му дава невероятно свобода на действие.

„Ако аз бях на мястото на Бойко Борисов, щях да се обадя на Сергей Станишев, който е партиен приятел и в някакъв смисъл шеф на новия френски президент Франсоа Оланд, и да му кажа бихте ли направили една топла добра връзка на българската държава с Оланд”, коментира ексвъншният министър. Защото според Соломон Паси България има стратегически интереси и партньорство с Франция, а било естествено при защитата на националните интереси партийните да отстъпят назад.

Зад местенето на ведомства прозират просто предизборни цели

„Дори не се говори за третия голям европейски проект, в който България въобще не влиза - това е членството на страната ни в Европейската космическа агенция”, отбеляза още Паси. На репликата, че българите биха реагирали на подобен ход на фона на безработицата и безпаричието - Соломон Паси обясни: „Точно затова едва се храним, защото не правим мащабни инвестиции в перспективни направления”. Ако искаме след 20 години децата ни да не питат отново „защо едва се храним?”, трябва да се инвестира в това членство - то би възродило наследството, което България има в космическата наука, допълни той.  

„Час по-скоро трябва да си дадем сметка, че инвестиции в напредничави области е това, което ще ни изведе от кризата”, смята бившият дипломат номер 1 на България. Запитан как гледа на инвестирането в преместването на министерства и агенции извън София, той посочи, че ако подобен мащабен ход е бил извършен в началото на мандата на тази власт, би приел по-спокойна тази операция. „Днес обаче само година преди изборите зад този ход прозират просто предизборни намерения”, заключи Соломон Паси.Етикети: Соломон Паси, денят на Европа, Европейски съюз

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • 3
 • »
#29

georgi arm.oficer - 10.05.2012 г. 10:41:06

Нека го наречем на най-светлата личност в новата българска история.........??? Как коя, Свети Б.Б и неговия пророк Ц.Ц! Достойно име на единствения изход от кризата, ...............терминал1 и довиждане!

#28

марио - 09.05.2012 г. 22:12:31

лелеееее предлагам да го кръстим -магурата-и да си въртим жмеловете на чужденците сменяйки им кинтите-щото тук си останахме само далаверките

#27

Monaxa - 09.05.2012 г. 21:02:16

Преди 1 година ако не се лъжа ,беше обявен конкурс за име на софийското летище.Предложих летището да се нарече с името "Серди",в чест на племето живяло по тези земи и дало името Сердика на сегашна София.Това име звучи ясно,точно и кратко.До момента нямам отговор от умниците,които бяха обявили въпросния конкурс.Това е!Бъдете живи и здрави и Бог да Ви пази!

#26

аз' - 09.05.2012 г. 17:15:45

Интересно, от 25 участници дотук има само двама - трима нормални!

Какво общо има еврейският произход на Паси или трабанчето му с името на летището? Или идеята е само да замърсявате форума с ид..иотщини?

Какво име да дадем на летище "София"? Според мен, докато е само едно, името му си е много добро. Ако станат повече, ще бъде нужно да имат различни имена. И тогава предпочитам Джон Атанасов пред Крали Марко, или Симеон I, или Кирил и Методи. Просто защото трябва много бързо да спрем да тикаме навсякъде славната си история и да започнем да мислим за днес и за утре. А и съм сигурен, че нито един от горните славни българи не се е качвал никога на самолет...

#25

Юлияна Плевнелиева - 09.05.2012 г. 14:37:14

Летище "Бойкомет"

#24

fitter - 09.05.2012 г. 14:17:26

Подкрепям идеята летището да се нарича Асен Йорданов.

#23

дзвер - 09.05.2012 г. 14:07:21

След такова предложение от г-н Паси, аз също имам една идея.Давайте предложения, колеги!Идва ми наум за Крали Марко, че летището е близо до междукрачието му.

#22

изобретател - 09.05.2012 г. 14:03:32

Освен патента за единните зарядни устройства трябва да се преборим и за патент за единните обувки.И да няма вече ама тази обувка е лява, а пък другата дясна.Да станат еднакви и така сутрин в тъмното няма да налучква човек коя е лява и коя дясна, ами която е да хване все тая.По този начин ще се спести време и електроенергия на домакинствата,ще се намалят оплакванията от мигрена и ще се подобри общото психично здраве на човечеството.

#21

Уф.....! - 09.05.2012 г. 13:58:28

Такива стипци са от БСП-то ! Кой друг, освен кенефните драскачи със селяндурски стил ще им пише по форумите глупости за жълти стотинки !

#20

предложение - 09.05.2012 г. 13:43:31

В Бойкостан летището да се преименува на "Бойко Банкянски"

 • Страница:
 • 1
 • 2
 • 3
 • »

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още