ГЕРБ не ограничи бонусите за чиновниците, както планираше
ГЕРБ не ограничи бонусите за чиновниците, както планираше / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ не ограничи бонусите за чиновниците, както планираше
53181
ГЕРБ не ограничи бонусите за чиновниците, както планираше
  • ГЕРБ не ограничи бонусите за чиновниците, както планираше

Въпреки обещанията да бъде ограничено допълнителното стимулиране на чиновниците заради скандалите за раздавани големи бонуси, управляващите дадоха зелена светлина тази практика да продължи. Мнозинството в парламента одобри промените в Закона за държавния служител, според които за постигнати резултати чиновник ще може да получава до 80 на сто от основната си заплатата за съответната година. Първоначално управляващите предлагаха държавните служители да могат да получават бонуси най-много до 30 на сто от основната им заплата, но днес такъв текст не беше приет. С поправките отпадна класът прослужено време.

След като избухна скандалът с бонусите на чиновниците, от ГЕРБ бяха категорични, че голямото раздаване на допълнителни материални стимули ще спре. През март Искра Фидосова от ГЕРБ обясни, че ще се даде възможност служителите в държавната администрация да получават ДМС на три месеца, като за отделния служител то ще е не повече от 30 на сто от заплатата.

Два месеца по-късно управляващите се спряха на варианта общите разходи за бонуси да не трябва да надвишават 30 на сто от общия бюджет на ведомството. Според опозицията така раздаването на допълнително материално стимулиране занапред ще е тест за лоялност към ГЕРБ. „Всъщност изведнъж става зависим от оценката за неговата тримесечна лоялност от неговия пряк ръководител. Защо в момента - масови случаи в страната - са карани хора, които постъпват на работа да попълват заявление за членство в ГЕРБ и забележете за лоялност към ГЕРБ", попита депутатът от БСП Димчо Михалевски.

От своя страна Искра Фидосова каза, че няма как провеждащият конкурса да изисква като задължително основание принадлежност или лоялност към когото и да било. „Ако приемам, че един държавен служител сега има 30 години трудов стаж и получава по процент годишно 30 процента клас, сега той ще получи тези 30 на сто в основното възнаграждение и допълнително ще получи за извънреден труд, нощен труд, официални празници и чак тогава ще дойде това за постигнатия резултат, но то няма да е повече от тези 80 процента", каза народната представителка.

Досега в някои институции допълнителните средства, които са се раздавали, са били два, три или четири пъти по-големи от основната заплата, а ние слагаме таван, коментира финансовият министър Симеон Дянков.

Неговият заместник Владислав Горанов изтъкна, че основното достойнство на всички предложени изменения е в това, че сега в над 50 отделни закона се въвеждат различни форми на допълнителни плащания на служителите в администрацията, като по този начин се натоварва бизнесът чрез определянето на такси и други плащания към държавни учреждения с единствената цел да се създадат схеми за бонуси, чиито принципи и разпределението им не могат да се видят в нито един закон.

Парламентът реши още общинските съветници да получават до 30 на сто от средната заплата в общинската администрация, а председателят на общинския съвет до 90 процента от заплатата на съответния кмет. Мнозинството поправи закона за местното самоуправление с промените в Закона за държавния служител. Срещу това се обяви опозицията с аргумента, че тези текстове не са съгласувани със сдружението на общините, нямало ги е в първоначалния вариант на проекта и на практика представлявали удар върху местната власт. Досега съветниците взимаха до 60 процента от средната заплата, а председателите на общински съвети получаваха възнаграждение не по-голямо от това на кмета.