Плевнелиев вярва, че скоро България ще е част от Шенген
Плевнелиев вярва, че скоро България ще е част от Шенген / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Решението не е Европа на две или три скорости, а Европа на солидарността и отговорността. С този основен призив се обърна президентът Росен Плевнелиев в аулата на Софийския университет по време на тържественото честване на Деня на Европа, предаде БГНЕС.

Не е ли Европа без граници в сърцето на европейската идея. Вярвам, че скоро България ще бъде част от Шенген. Убеден съм, че нашата страна може да защитава границите на Европейския съюз, заяви в словото си държавният глава.

Трудностите са предвестник на нов етап, на една нова и по-силна Европа, изтъкна още в словото си Плевнелиев. „Честитя Деня на Европа. На този ден преди 1962 г. се променя ходът на европейската история. Европа пое по пътя на демокрацията. За малко повече от половин век европейската идея порасна. Обединена Европа се превърна в най-голямата икономика на планетата. Въпросът е как от икономически гигант да превърнем Европа в политическа, технологична и глобална сила. Европа се сблъска и със световна, икономическа криза”, каза президентът.

„Растежът не може да бъде купен, още повече, когато дългът на някои държави расте. Растежът трябва да бъде изработен, посочи държавният глава. Решението е не Европа на две или три скорости, а Европа на солидарността. Не е ли Европа без граници в сърцето на европейската идея. Вярвам, че скоро България ще бъде част от Шенген. Убеден съм, че нашата страна може да защитава границите на Европейския съюз”, подчерта още Плевнелиев, цитиран от агенция „Фокус”.

Плевнелиев вярва че скоро България ще е част от Шенген
netinfo

На дискусията в Софийския университет присъства и европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева. „Напоследък е много модерно да се поставя под съмнение бъдещето на еврото и ЕС. Разбирам, когато го правят другите, но не го разбирам добре, когато го правим ние - европейците. Категорично европейският проект не е изчерпан”, заяви Георгиева. 

Според еврокомисаря, ако днес го няма Европейски съюз, европейците ще работят да го създадат. Аз вярвам в Европа, аз вярвам в бъдещето на нашите деца, подчерта тя и добави: „категорично трябва да погледнем на бъдещето си с доза самокритика”. „Ние заедно в Европа постигнахме в годините на интеграция много - свобода на движение на хора и стоки, повишихме конкурентноспособността на европейската икономика”, отбеляза Георгиева.