София отбелязва Деня на Европа с редица прояви
София отбелязва Деня на Европа с редица прояви / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Денят на Европа ще бъде отбелязан с редица прояви и у нас. Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент в България организират празнична програма за празника, съобщиха от представителството на ЕК.

Програмата ще започне с публична дискусия на тема „Пет години България в Европейския съюз. Да предадем идеите на Европа в университета. Изчерпан ли е европейският проект?”, която ще бъде открита от комисар Кристалина Георгиева заедно с президента на Република България Росен Плевнелиев в 10.00 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски”.

От 11.00 ч. в криптата на храм-паметник „Св. Александър Невски” ще се проведе публична дискусия „5 години в ЕС - през красивите умове на България”, предшествана от програмна реч на Николай Младенов, министър на външните работи на Република България. „Одата на Радостта” из Девета симфония от Лудвиг ван Бетовен в изпълнение на 30 училищни и общински оркестъра ще звучи в София пред Народния театър „Иван Вазов” и в още 25 града из страната точно в 12.00 ч. В 28 града в цялата страна, точно в 12.00 ч. училищни и общински оркестри ще изпълнят европейския химн „Одата на радостта” из Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен. Инициативата се организира от списание „Мениджър” и Информационното бюро на Европейския парламент в България.

От 13.00 до 16.00 ч. всеки желаещ ще може да направи едно забавно пътуване из София с автобус „Европа” - в него ви очакват безплатни консултации от експерти в европейските информационни мрежи, информационни материали за Европейския съюз, викторини за ЕС, награди и много изненади.

От 19.30 ч. в зала 1 на НДК е откриването на „Дни на европейското кино”, по време на които при свободен вход ще бъдат показани 21 филма от общо 18 държави. Церемонията ще започне с концерт на Елица Тодорова и прожекция на българския филм „Подслон”. С екипа, създал филма, носител на голямата награда на 15-ия международен София Филм Фест, ще може да се срещнете и да дискутирате „Как правим кино в Европа” от 15.30 ч. в НДК, студио 5 (вход А3). Дните на европейското кино ще продължат до 19 май в кино Люмиер.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и с фото изложба „5 години членство на България в ЕС”, която може да видите пред Народния театър „Иван Вазов” от 7 до 13 май и фотоизложба „Европейският парламент: Брюксел – Страсбург – България” от 7 до 18 май в Столична библиотека. Вестник на европейски теми, подготвен от студенти, спечелили конкурс на Информационното бюро на ЕП в България, ще бъде разпространяван безплатно на всички публични събития и във всички български университети, както и от партньори на ЕП и ЕК.

От 19.00 ч. в зала „България” ще се проведе Тържествен концерт. Организатори са Столична община, Общински културен институт Дом на културата „Красно село” и Софийската филхармония. Концертът гостува на Европейския музикален фестивал. Под диригентството на Пламен Джуров камерният ансамбъл „Софийски солисти” ще изпълни произведения на европейски композитори. В концерта ще участват още камерен хор „Васил Арнаудов” с диригент Теодора Павлович, Йордан Димитров - цигулка, Петър Димитров - тромпет, Кристина Георгиева - цигулка, Ирина Харалампиева - сопран, Велин Илиев - чембало.