Бременната Станислава с два инсулта излезе от кома
Бременната Станислава с два инсулта излезе от кома / снимка: Личен архив
Бременната Станислава с два инсулта излезе от кома
53134
Бременната Станислава с два инсулта излезе от кома
  • Бременната Станислава с два инсулта излезе от кома

Бременната 27-годишна Станислава Христова, на която беше извършена животоспасяваща операция, е излязла от кома. Младата жена е дошла в съзнание в 6.45 ч., потвърди пред Дарик доц. Жанета Георгиева, директор на УМБАЛ "Св. Марина". Тя съобщи, че Станислава е със стабилни жизнени показатели, контактна и изпълнява елементарни нареждания.

Въпреки това следващите няколко дни остават критични с реален риск от настъпване на вазоспазъм и исхемия. Лекарите ще направят всичко възможно да спасят живота и здравето на бременната жена и плода, допълни тя.

От болница "Св. Марина" изпратиха писмо до медиите, в което отбелязват, че не приемат инсинуациите, че МБАЛ "Св. Марина" - Варна е забавила, възпрепятствала и подценила състоянието на болната жена. "На цялата общественост трябва да е ясно и обяснено, че в България няма утвърден медицински стандарт за ендоваскуларно лечение на мозъчно-съдовите заболявания; че няма достатъчно подготвени специалисти и апаратура, защото такъв инцидент може да настъпи с всеки български гражданин и във всяка част на страната; че консумативите за ендоваскуларно лечение са между 20 000 и 50 000 лева, в зависимост от случая и не се заплащат от здравната каса", пише в писмото.

"Ръководството на "Св. Марина" - Варна изказва благодарност на всички лекари от болницата, които полагат денонощно грижи за болната жена, на д-р Мирослав Лилов за изключителния професионализъм и риска който пое да извърши тази процедура в друго лечебно заведение и с друга апаратура, на генерал Ст. Тонев за логистичната подкрепа и лично на министъра на здравеопазването за финансовото обезпечаване на дейността. Разчитаме, че МЗ и НЗОК ще разработят съвместно с научните медицински дружества, националните консултанти и експерти в тази област медицински стандарт, а здравната каса ще осигури изцяло финансирането на дейността. Не приемаме внушението за забавяне от страна на МБАЛ "Св. Марина" - Варна на искането до МЗ и НЗОК, защото през годините водещите специалисти многократно са алармирали, настоявали и искали това да бъде нормативно и финансово регулирано и както има стандарти по интервенционална кардиология, така да има и стандарти по интервенционална неврология, за да не се налага друг български гражданин, в друга болница и други наши колеги да са в ситуация, в която сме всички ние в момента", се казва още в документа.