Отбелязваме Световния ден на свободата на печата
Отбелязваме Световния ден на свободата на печата / снимка: www.sxc.hu

От 1992 г. по инициатива на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата на 3 май се отбелязва Световния ден на свободата на печата.

Според класацията на американската неправителствена организация „Фрийдъм Хаус" България е на 78-о място в света по свобода на медиите. Класацията определя медиите в страната ни като частично свободни. Миналата година България беше на 76-то място, отбеля зва БГНЕС.

Водещите 65 страни в класацията на 196 държави се определят като свободни, а последните 63 са несвободни. България е изпреварена от страни като Източен Тимор, Бенин, Гвиана и Намибия и дели 78-та позиция с Унгария. Малко след страната ни се нарежда Индия, Монголия, Ботсвана. Хърватия и Румъния също са след България - съответно на 83-то и 86-то място.

На първо място по медийна свобода се нарежда Финландия, следвана от Норвегия и Швеция. Сред страните от Централна и Източна Европа България е на 10-о място. В групата на свободните държави в региона „Фрийдъм Хаус" поставя Естония, Чехия, Словакия, Литва, Полша, Словения и Латвия.