Много блясък на юбилея на театралния фестивал Варненско лято
Много блясък на юбилея на театралния фестивал Варненско лято / theatrefest-varna.org

Осем български и още толкова международни постановки са включени в програмата на юбилейното 20-то издание на Международния театрален фестивал 2012. Началото на 1 юни ще постави „Рицар на Светия дух" на Народен театър „Иван Вазов". Закриването на 12 юни ще е с продукция на варненския театър-домакин - мащабния „Ричард III", който вече спечели три награди „Икар".

Зрителите ще могат да се насладят на моноспектакъла на Мая Новоселска „Едно малко радио" на Сатиричен театър - София, безпардонната черна комедия „Любов и пари" на Младежки театър - София и „Завръщане във Витенбрег" на Театрална работилница „Сфумато". В програмата са включени още „Куклен дом" на Драматичен театър - Пловдив, „Праехидно" на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 Маймуни" и „Коварство и любов" на Театър - София.

„Ще търсим ангажирания театър, който притежава нерв, страст, провокативност", заяви селекционерът на българската част от фестивала Венета Дойчева. Тя разкри, че е изгледала над 80 спектакъла, докато подбере участниците в тазгодишното издание.

В програма „Шоукейс" са включени спектакли, присъствали на „Варненско лято" през годините. Сред тях са „Приятнострашно" и „Пухеният" на Театър 199 и „Шинел" на театър „Кредо". В международната програма пък попадат продукции от Германия, Австрия, Русия, Полша, Румъния, Швеция, Обединеното Кралство и Белгия.

Юбилейното издание на фестивала ще се проведе под мотото „ZOOM", в рамката на фестивалите на изкуствата "Варненско лято". Фестивалът ще „зуумира" и ще създаде по-интензивно преживяване на реалността или ще отдалечава от нея, като за това ще се погрижат както качествената основна селекция, така и множеството концерти, представления за деца и възрастни, изяви в градското пространство, изпълващи съпътстващата програма. Все още не са уточнени всички участници в нея, но е ясно, че за концерти по време на театралния фест в морската столица ще пристигнат Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Анатоли Вапиров, Елица и Стунджи и Христо Мутафчиев с „Бийтълс акустик проджект", разкри Николай Йорданов - изпълнителен директор на фестивала.

„Тази година фестивалът ще бъде в целия си блясък", обяви Ириней Константинов - председател на Българска асоциация за театър. „Мисля, че най-хубавото нещо е тази особена симбиоза, която се създава между един високоинтелигентен театрален форум и красивия град-домакин", добави популярният актьор, започнал кариерата си във Варненския театър.

По традиция фестивалът ще се проведе на сцените на Варненския драматичен театър, в пространствата на Градска художествена галерия, Галерия „Графит", НДК-Варна /Фестивалния комплекс/ и Археологическия музей.

Организатор е фондация МТФ "Варненско лято" със съорганизатори Българска асоциация за театър, Община Варна и Министерство на културата.