АЕЦ „Белене” е шансът на България за независимо бъдеще, твърди Станишев
АЕЦ „Белене” е шансът на България за независимо бъдеще, твърди Станишев / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

АЕЦ „Белене” не е само проект, но и възможност България да се развива високотехнологично. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в Смолян, където е гост на отчетно-изборната конференция на партията.

Той изтъкна, че за 22 години в страната ни не е стартирал нито един мегапроект, и „Белене” е нашият шанс. Сергей Станишев изказа убеждение, че голяма част от българското общество е „за” изграждане на АЕЦ „Белене” и не подкрепя мнението на управляващите, които взели това решение еднолично, без да се допитат до хората и да направят обширна дискусия по тази тема.

Станишев бе сред първите граждани, включили се в подписката, която стартира от днес в цялата страна за провеждане на референдум за бъдещето на ядрената енергетика в България и за изграждането на АЕЦ „Белене”.

Станишев изтъкна, че за първи път от 22 години демокрация, българите имат шанс да кажат мнението си по ключов за страната въпрос,  какъвто е строителството на АЕЦ „Белене”.

Лидерът на БСП каза, че е важно за три месеца да бъдат събрани 500 000 подписа, за да може да се чуе гласът на хората. Станишев допусна, че са възможни всякакви провокации от ГЕРБ по време на подписката. Затова, по думите му, ще са необходими  колкото се може повече подписи, за да се покаже действителната воля на народа.

На конгреса на БСП трябва много ясно да кажем, че сме срещу ГЕРБ, че ние сме алтернативата на ГЕРБ,  акцентира още Станишев в Смолян. Според лидера на социалистите един от изводите от тройната коалиция е, че трябва да има предварително начертани политики и принципи, от които не може да се отстъпи. В тройната коалиция правихме компромиси в името на по-големи цели, но хората ни наказаха за дребните компромиси, пропускайки големите неща, обясни Станишев.

Управлението на ГЕРБ приключва, смята Станишев. По негова оценка това управление води България към задънена улица. Имаме власт, която е все по-антидемократична и авторитарна, залагаща на полицейщината, репресията, насилието и страха, заяви председателят на БСП. ГЕРБ доизяждат наследството на „лошата тройна коалиция”, те обаче посягат и към „Сребърния фонд”, изсмукаха наследството, сега смучат от бъдещето на хората, коментира Станишев.