Температурите през май - от 3 до 33 градуса
Температурите през май - от 3 до 33 градуса / DarikNews.bg

Най-ниските температури през май ще са между 3 и 8 градуса , а най-високите - между 28 и 33 градуса, съобщи Гергана Козинарова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирана от БТА. Тя прогнозира, че се очаква средната месечна температура през май да бъде около нормата. Валежите ще са средно около нормата, но ще са с "петнист" характер и ще има райони, главно равнинни, където ще бъдат под нормата.

Първото десетдневие на май ще започне с високи температури и със слънчево време, но постепенно температурите ще се понижат и нормализират. През втората половина от десетдневието се очаква атмосферата да е по-лабилна и да има валежи, а температурите да са около нормалните за месеца. Тогава има вероятност и за градушки.

Неустойчивостта ще се запази и през първите дни от второто десетдневие. Впоследствие се очаква по-стабилно време. Повишена вероятност за краткотрайни валежи ще има около 15-18 май. През последните дни от десетдневието се очаква времето да е предимно слънчево, а температурите слабо да се повишат.

През третото десетдневие времето ще остане топло, но с нормални за сезона температури. Преваляванията ще са краткотрайни, с "петнист" характер - повече и по-чести през втората половина от десетдневието в планинските райони.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично през май слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините - 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени са често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на десет години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали и сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Средната месечна температура през май в по-голямата част от страната е между 16 и 18 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 14 и 16 градуса, в планините над 2000 метра - от 2 до 4 градуса, а в по-ниските им части - до 12-13 градуса.

Средната месечна сума на валежите през май е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и в припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър

Астрономическата справка показва, че в началото на май слънцето изгрява в 6 часа и 21 минути и залязва в 20 часа и 27 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 6 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 58 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 6 минути.

Фазите на Луната през май са: на 6 май - пълнолуние, на 13 май - последна четвърт, на 21 - новолуние, а на 28 май - първа четвърт.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg.