Разследват била ли е малтретирана Юлия Тимошенко в затвора
Разследват била ли е малтретирана Юлия Тимошенко в затвора / Reuters, архив

Президентът на Украйна Виктор Янукович каза, че правителството започва разследване на твърденията, че експремиерът Юлия Тимошенко е малтретирана от надзиратели в затвора, предаде ДПА.

Янукович каза, че е наредил лично на генералния прокурор Виктор Пшонка да разгледа жалбата на затворничката за нанесени й контузии. Президентът изрази надежда, че скоро ще има конкретен отговор по случая.

Приближени на Тимошенко, която излежава 7-годишна присъда по обвинение в злоупотреба с власт, докато е била премиер, обявиха вчера, че тя е получила хематоми по ръцете и корема вследствие на побой в петък, за да бъде откарана принудително в болница в Харков. Бе съобщено също, че затворничката е започнала протестна гладна стачка, отбелязва БТА.

Изявлението на президента Янукович за разследване бе направено след като германският държавен глава Йоахим Гаук отмени визитата си в Украйна, насрочена за идния месец, заради отношението на украинските власти към бившата министър-председателка. А вътрешният министър на Германия Ханс-Петер Фридрих каза, че когато през юни посети Украйна за футболен мач, ще поиска среща с Тимошенко, ако тя е още в затвора, посочва ДПА.