С парите за колички инвалиди си ремонтират къщите
С парите за колички инвалиди си ремонтират къщите / снимка: DarikNews.bg архив

С парите, които държавата им дава за помощни средства, хора с увреждания си ремонтират покривите на къщите, а не си купуват инвалидни колички. За подобни случаи съобщи шефката на варненската дирекция „Социално подпомагане”  Адриана Григорова. При констатирани нередности нарушителите биват принуждавани да възстановят сумите, а ако не го направят доброволно – срещу тях се завеждат дела.

След промяната на начина на отпускане на средства за медицински изделия молбите за тях са спаднали с 15 %, каза още Григорова. Тя обаче отчете ръст на регистрираните през 2012 г. хора с увреждания, като тенденцията била средната възраст да намалява. Увеличение на инвалидите, които за цялата област са близо 27 000, се забелязва при децата и при хората в трудоспособна възраст. 

От началото на годината на 415 варненски семейства социалните помощи им са били спирани за по един месец, защото децата им са отсъствали без причина от училище. Според Григорова ефектът от тази мярка е положителен, тъй като след въвеждането й се е увеличила посещаемостта в класните стаи.