Търсят се милиони да платим за АЕЦ Белене
Търсят се милиони да платим за АЕЦ Белене / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция, публикуван на сайта на икономическото министерство вчера, е изпратен в прокуратурата на 17 април, каза министърът на икономиката Делян Добрев. От доклада стана ясно, че над 410 млн. евро са фактурирани от „Атомстройекспорт" за проекта „Белене" към края на март, когато правителството се отказа да строи втора атомна централа у нас. Над 383 млн. евро от тези пари са платени на изпълнителя. В „Националната електрическа компания" са постъпили и други фактури, на обща стойност над 21 млн. евро, за които не са издадени сертификати за одобрение.

НЕК обаче няма налични средства да плати дължимите 55 млн. лв., каза още министър Добрев и обясни, че ако тези пари не се намерят от банки, то ще се търсят други варианти за намирането им като Българския енергиен холдинг например.

Все още не е решен въпросът с Би Ен Пи Париба. Заемът е за 250 млн. евро. Две от банките не искат да участват в удължаването му с година. Необходимите средства са в размер на 55 млн. евро и или трябва да се намерят други банки, които да ги финансират, или трябва да се погаси поне тази част от заема, каза министър Добрев. Той допълни, че се обмислят всички варианти и все още има време – падежът по заема е 23 май. Министърът изтъкна, че по въпроса се работи вече шест месеца и по думите му не е толкова лесен. Двете банки, които са се отказали, са такива с проблеми с портфейлите, изтъкна министърът. И добави, че другите банки са съгласни при по-изгодни условия от съществуващите по кредита.

Добрев каза още, че няма време за нов заем и това не е добра идея. По-скоро в дългосрочен план ще се мисли за облигация, която да погаси този заем.