Държавата отново ще обяви базата на НСА в Равда за национален обект
Държавата отново ще обяви базата на НСА в Равда за национален обект / Sofia Photo Agency, архив
Държавата отново ще обяви базата на НСА в Равда за национален обект
52690
Държавата отново ще обяви базата на НСА в Равда за национален обект
  • Държавата отново ще обяви базата на НСА в Равда за национален обект

Министерският съвет ще гласува обявяването на Националната спортна база на НСА „Васил Левски" в Равда за обект от национално значение. Сред множеството разрешения за проучване и добив, които правителството ще одобри, е и разрешение за проучване за нефт и природен газ в „Блок 1-20 Никопол" на територията на областите Враца, Плевен, Ловеч и Велико Търново. Министрите ще гласуват и проектозакон за военното разузнаване.

Министрите ще направят втори опит за обявяването на учебната база по водни спортове на Националната спортна академия между Несебър и Равда за обект от национално значение. Предложението е на министрите Сергей Игнатов, Свилен Нейков и Лиляна Павлова. Целта на решението е запазването на базата и предотвратяване на застрояването на площта й, за която се водят спорове от над 10 години. Площта на базата е 85 декара и в нея се провеждат практическите курсове на студентите от Спортната академия. Правителството вече веднъж прие такова решение - през 2010 г., но след обжалването му от претендиращите за имотите там собственици, то беше отменено от Върховния административен съд.

Министерският съвет ще гласува и проектозакон за военното разузнаване. Това ще е първият закон за тази служба към Министерството на отбраната. Освен другите си задачи военните разузнавачи ще трябва да предупреждават за заплахите и рисковете за националната сигурност, както и да разузнават в районите в чужбина, където има български контингенти. Те ще могат да вербуват агенти, както у нас, така и в чужбина. Законът им позволява и прикриването на кадрите им във ведомства, организации и други юридически лица, като военните разузнавачи могат да работят и под прикритие. Документът позволява и службата „Военна информация" да се оглавява не само от военен, но и от цивилен. Изпълняващият длъжността в момента Веселин Иванов е цивилен.

На днешното си заседание министрите ще гласуват освобождаването на Румен Миланов от структурата БОРКОР, както и стратегията за превенция на престъпността със срок на действие до 2020 г.