Анджелина Джоли стана почетна гражданка на Сараево
Анджелина Джоли стана почетна гражданка на Сараево / netinfo

Американската актриса Анджелина Джоли, чийто режисьорски дебют разказва за насилието срещу жени по време на конфликта в Босна (1992-1995 г.), беше обявена за почетен гражданин на Сараево, съобщи официален източник.

Чрез своя филм "В земя на кръв и мед" Анджелина Джоли "допринесе за запазването на истината за събитията, свързани с войната в Сараево и в Босна", се казва в комюнике на областния съвет на Сараево, с което обяснява единодушното си решение.

Област Сараево покани 36-годишната актриса да присъства на 3 май на тържествена церемония, на която ще й бъде връчена награда, съпътстваща почетното гражданство, съобщи представител на местните власти.

Тази награда се връчва всяка година на чуждестранни граждани за приноса им към насърчаването на човечността, демокрацията и толерантността, отбелязва БГНЕС. Филмът на Анджелина Джоли, заснет през 2010 година, разказва за любовта на млада мюсюлманка със сърбин, които се озовават в противоположни лагери след избухването на конфликта.

Той беше приветстван от асоциации на мюсюлманските жертви на войната в Босна, но осъден като "антисръбски" от сръбски асоциации. Според местни асоциации около 20 000 жени, повечето от които мюсюлманки, са станали жертва на сексуално насилие по време на босненския конфликт. Войната отне живота на около 100 000 души.