Обмислят профилактичните прегледи да се признават от Инспекцията по труда
Обмислят профилактичните прегледи да се признават от Инспекцията по труда / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Здравният министър Десислава Атанасова и шефът на Националната здравна каса Пламен Цеков са обсъждали възможността профилактичните прегледи да се признават от Инспекцията по труда. Това съобщи в предаването „Седмицата” на Дарик самия Цеков и уточни, че предстои идеята да бъде представена на социалния министър Тотю Младенов, който да каже дали това е възможно.

„Профилактичните прегледи да се признават от Инспекцията по труда, за да може всички български граждани, които работят, да се явяват задължително при фамилния си лекар. Така броя на непрофилактираните рязко ще спадне”, посочи Цеков.

„Фамилните лекари в момента полагат неимоверни усилия да реализират профилактичната програма. Т.е. търсят различни форми да поканят своите пациенти да направят профилактичните прегледи, защото зад това стой и финансов ресурс, който е заделен от държавата и трябва да бъде реализиран”, обясни той и посочи, че един от сериозните проблеми е здравната култура на българина. „Българинът се сеща, че е болен, когато събитието вече е настъпило. Не може да предвиди, че ако се профилактира, той ще избегне такова неблагоприятно стечение на здравословното му състояние”, коментира Цеков.

Шефът на НЗОК посочи още, че подкрепя идеята гражданите, които не плащат здравните си осигуровки, да бъдат глобявани. „Трябва да се прилагат такива мерки, които не ограничават правата на гражданите и не противоречат на законодателството, но в същото време са достатъчно силни и ефективни, за да се прилагат. Най-добрият начин е когато се бръкне в джоба на човека и данъчните бъдат част от системата, която да принуди недобросъвестните платци да си плащат здравните осигуровки”, коментира той.

По думите му към момента здравно неосигурените са 1 900 000, от които 700 000 са трайно неосигурени българи, които не живеят в България, но имат българско гражданство.

Един от най-актуалните въпроси е наредба номер 10 за договарянето на цените на лекарствата, коментира още пред Дарик Пламен Цеков.

„НЗОК вече може да договаря цените, които заплаща от бюджета на касата. Досега касата нямаше реална възможност да прави това. За някои продукти вече НЗОК работи и ги договаря. На над 106 медикамента са свалени цените, най-вече в онкологията, тъй като те са най-скъпи. Над 2000 медикамента общо плаща НЗОК, за около 10% са договорени цените вече”, обясни той и добави, че НЗОК ще плаща по-малко тази година за определени лекарствени продукти. НЗОК няма отказ на доставка, на какъвто и да е медикамент. Няма индикации за изчезване на лекарства от пазара заради по-ниски цени.