СОУИван Вазов стартира успешно Училище за училището
СОУИван Вазов стартира успешно Училище за училището / dariknews.bg

СОУ „Иван Вазов" постави успешно начало на инициатива, наречена „Училище за училището". Целта й е чрез срещи, разговори, дискусии с психолози, лекари или други гости да се окаже помощ на участниците в учебния процес - учениците и учителите или свързаните с него - родителите.

Пръв гост беше Мадлен Алгафари - известен наш психолог и психотерапевт. Във вторник вечерта в ДКТ „Иван Радоев" тя се срещна с родители на ученици от училището. След кратко въведение и посочване на основни проблеми, г-жа Алгафари отговори на много въпроси, поставени от родителите като: как да разберем кога децата влизат или излизат от пубертета и как да предотвратим конфликтите с тях, кога е възможно най-доброто време да се доверим на децата си и да им разрешим по-голяма самостоятелност, имайки предвид какво се случва около нас, как да помогнем на детето да се справи с различните зависимости, как да го предпазим или излекуваме от агресията.

Родителите получиха компетентни и подробни отговори. В края на близо двучасовата среща, г-жа Алгафари препоръча на родителите подходяща литература, която могат да ползват, а те й благодариха за изключително полезните съвети.

В сряда Мадлен Алгафари се срещна в зала „Европа" на СОУ „Иван Вазов" с ученици и учители от училището.Тези срещи бяха много полезни, защото се отговаряше на спонтанно възникнали въпроси, за някои от които аудиторията се досещаше от разказаните от г-жа Алгафари примери от нейната богата практика.

Преподавателите се интересуваха най-вече от въпросите за хиперактивното дете, кристалното дете, мотивацията за учене при различните възрасти. Пред учителите Мадлен Алгафари сподели, че е впечатлена от умните и зрели въпроси, които са й задали учениците от СОУ „Иван Вазов", някои от които тя определи като ниво за студенти.