Ученици „пазаруваха оригинални съдове от античността и средновековието
Ученици „пазаруваха оригинални съдове от античността и средновековието / netinfo

Ученици от три врачански училища днес имаха изключително редкия шанс да се докоснат до оригинални съдове от античността и средновековието. Това стана по време на импровизиран „пазар", подреден в Регионалния исторически музей във Враца, на който всички те бяха „клиенти". Всеки ученик можеше да разгледа какво се предлага на „пазара", да си хареса някой от съдовете и да научи от уредниците на музея как се нарича археологическата находка, от кой период е и какво е било нейното предназначение в древността.

С тази оригинална идея във Враца стартира първата по рода си Програма за патриотично възпитание, финансирана от общинския бюджет. Инициативата е под патронажа на зам.-кмета Красимир Богданов. „Пазарът" бе част от първата лекция, по време на която 30-те тийнейджъри научиха повече за керамичното производство през античността и средновековието. В тазгодишното издание на програма са включени ученици от три врачански училища - СОУ „Отец Паисий", СОУ „Христо Ботев" и Спортното училище „Св. Климент Охридски".

В програмата са включени още две теми - за въоръжението и войнските умения през античността и средновековието и за тракийските ритуали, свързани с бога на виното Дионисий. По време на лекциите учениците ще се докоснат до стрели и копия, ще видят възстановка с актьори на дионисиев ритуал и ще пипнат съдове от Рогозенското съкровище, използвано за такъв ритуал. Патриотичната програма предвижда също състезание по стрелба със спортен  лък в местността „Градище" в прохода „Вратцата". На това място бяха открити античното селище и средновековният град, поставили началото на съвременния град Враца.

Програма за патриотично възпитание има оригинално лого, което е дело на учениците от училището по изкуствата „Отец Паисий".

Целта на проекта е да се възпитат учащите се в дух на родолюбие, базирайки са на богатото културно-историческо наследство на град Враца и Северозападна България.