Инвестиране на пари от Сребърния фонд в родни ДЦК би изкривило пазара според ЕЦБ
Инвестиране на пари от Сребърния фонд в родни ДЦК би изкривило пазара според ЕЦБ / снимка: БГНЕС, архив

Пазарът на български ценни книжа може да се изкриви, ако на него се инвестират средства от Сребърния фонд. Това са казва в становище на Европейската централна банка, публикувано на сайта на институцията. То е по запитване на българското финансово министерство. Според ЕЦБ пазарът на български ценни книжа е ограничен по размер и ликвидност и няма друг толкова голям български публичен орган или фонд, който да участва на този пазар. По този начин може да се стигне до изкривяване в доходността на самите ценни книжа.

Проектът за промени в закона за Сребърния фонд бе остро разкритикуван и от БНБ миналата седмица. Според последния вариант на промените – 30 на сто от фонда могат да бъдат инвестирани в ДЦК още тази година, а с всяка следваща размерът да се увеличава с 10 процента, докато не стигне 70 на сто.

Според друга промяна, парите от фонда ще могат да се използват за пенсии десет години по-късно от настоящите текстове – през 2028 г., а не през 2018 г. От ЕЦБ напомнят на българското правителство, че парите може да са необходими още през 2018 г.

След критиката от БНБ, от управляващата партия заявиха, че решаваща за промените ще бъде именно позицията на ЕЦБ.