Откриват международното туристическо изложение Културен туризъм
Откриват международното туристическо изложение Културен туризъм / Дарик нюз, архив

Деветото международно туристическо изложение "Културен туризъм" ще бъде официално открито в 11,00 часа в градското пространство пред Изложбените зали „Рафаел Михайлов" във Велико Търново.

Форумът се организира от Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов" и Община Велико Търново, съвместно с Асоциация на Българските туроператори и туристически агенции, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, със съдействието на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и партньорството на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий". Залите на изложението ще бъдат отворени за посетители от 9,00 до 19,00 часа от 19 до 21 април.

Международно туристическо изложение "Културен туризъм" е най-мащабният и утвърден форум в България, който акцентира върху проблемите, развитието и перспективите на културния туризъм. В рамките му общини, неправителствени организации, културни институти и фирми от туристическия и свързания с него сектори, представят своя потенциал за развитие на туризма в България. 

Над 30 български общини ще се включат в туристическата борса тази година. За първи път ще в борсата ще участва Националният военно-исторически музей и Националният исторически музей, който ще представи възможностите за подкрепата от бизнес на националното културно-историческо и природно богатство.

В изложението ще се включат посолствата на Полша, Аржентина, Индонезия, ЮАР, за първи път - Унгария и Армения и побратимените на Велико Търново градове  Серес (Гърция), Байон (Франция), Сиан (Китай), Твер (Русия), Яш (Румъния), Таршин (Малта) и Ниш (Сърбия).

В дните на изложението ще се поведе кръгла маса на тема „Градът като сцена: добри музейни практики за представяне на културното наследство" и ще бъде представен френския опит на туристическите анимации в стария градски център.

Ще се дискутират теми свързани с конкурентоспособността и устойчивото развитие на българския туризъм, маркетинга и туристическото предлагане в интернет и ще бъдат представени нови дестинации за културен туризъм в страната. В последния ден от изложението, 21 април, ще се проведе и годишната среща на кметовете на общини от Република България по проблемите на туризма, организирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.  

Част от форума е фестивалът за туристически филми „На източни бряг на Европа", който ще представи 26 продукции.    

В дните на Международно туристическо изложение „Културен туризъм" във Велико Търново ще бъде представена изложба от картини от златния фонд на Националната галерия „Майстори на българската живопис", изложба живопис и батик, предоставена от посолството на Индонезия и др.