Църквата „Св. Стефан” в Истанбул за първи път остана затворена за Великден
Църквата „Св. Стефан” в Истанбул за първи път остана затворена за Великден / снимки: DarikNews.bg, Живка Тодорова
Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул за първи път остана затворена за Великден
52424
Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул за първи път остана затворена за Великден
  • Желязната църква „Св. Стефан” в Истанбул за първи път остана затворена за Великден

За първи път в историята си уникалната българска желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул остана затворена за посетители на Великден. Причина за затварянето е стартиралият през август миналата година мащабен ремонт и реконструкция на църквата, обявена за най-красивата в Турция. „За първи път на най-големия християнски празник храмът е затворен”, сподели бай Георги, който от близо шест години живее в града.

Според първоначалните планове ремонтът на единствената в света стоманена църква е трябвало да приключи на 13 април и за Възкресение храмът да посрещне миряните, както всяка година за най-големия християнски празник. Започнал с укрепване на основите, заради заплаха от свлачище за църквата, която тежи 500 тона, впоследствие се оказва, че е необходимо много повече, разказват от българската екзархия в Истанбул, където в църквата „Св. Иван Рилски” маркианополският епископ Константин води службата за Възкресение заедно с отец Ангел, който е постоянно там.

Според епископ Константин това, че тази година за Великден 113-годишната Желязна църква е затворена, не е проблем. „По-важно е ремонтът да бъде направен качествено и така, че после да служи още толкова години. Българската общност, нашите православни християни има къде да се черкуват - тук, в храма „Св. Иван Рилски”, коментира той.

Църквата Св Стефан в Истанбул за първи път остана затворена за Великден
netinfo


Пред заключените с катинари врати на уникалния български православен храм „Свети Стефан” на брега на Златния рог в Истанбул, напразно бяха пристигнали десетки туристи. Повечето от тях споделиха, че са разочаровани. Родителите на 2-годишната Патрисия от Благоевград я бяха довели специално за празника в Желязната църква. „Наистина съжаляваме, защото си донесохме свещи, боядисани великденски яйца, но ще потърсим друг храм”, коментира майката Галя. Други споделиха, че ще дойдат отново, когато реконструкцията приключи.

В двора на тази църква е единственото място в Истанбул, където може да се пие вода направо от чешмата.

Кога ще приключи ремонтът и реставрацията на Желязната църква и колко точно средства са необходими никой от българският църковен вакъф в Истанбул не се ангажира да каже. Дарителската кампания организират от фондация „Български православен храм „Св. Стефан в Цариград”, която от 2005 г. насам прави редица благотворителни инициативи, а на официалния и сайт са изписани имената на всички дарители.

Църквата Св Стефан в Истанбул за първи път остана затворена за Великден
netinfo