Австрийци искат да осиновят кучетата, убили проф. Ботьо Тачков
Австрийци искат да осиновят кучетата, убили проф. Ботьо Тачков / Sofia Photo Agency, архив

Австрийски екозащитници искат да осиновяват кучетата, причинили смъртта на проф. Ботьо Тачков в кв. "Малинова долина", съобщи в интервю за TV7 кметът на София Йорданка Фандъкова. Според австрийците тези кучета не били агресивни.

По думите на Фандъкова постоянно имало опити агресивни кучета да се представят като спокойни, а според сегашния регламент съдбата им се решава с консенсус от петчленна комисия, в която влиза и представител на Организацията за защита животните.

„Никакъв компромис не може да се прави с живота и здравето на софиянци", категорична бе Фандъкова по повод проблема с бездомните кучета. Тя заяви, че е готова да плати своята политическа цена, стига да се намери ефективно и гарантиращо безопасността на гражданите решение по конфликтния казус.

Мерките, които столичният градоначалник предлага, са свързани със спешни промени в нормативната уредба, така че да се улеснят процедурите за изграждане на приюти, както и да се облекчат условията за евтаназиране на доказано опасните кучета.

Кметът съобщи за порочната практика за осиновяване на агресивните кучета, след което отново да се пускат на улицата. Това е и причината за исканото отпадане на понятието „надзорник", който да се грижи за десетки, а в някои случаи и за стотици бездомни животни на улицата. „Ние стимулираме осиновяването, но истинско осиновяване и отглеждане на кучето вкъщи", допълни Фандъкова.

Столичният кмет разказа за сериозния натиск от страна на природозащитните организации върху работата на „Екоравновесие". Тя припомни случая със счупеното стъкло на буса на предприятието, докато един от ловните екипи проверявал сигнал за глутница кучета в района на Окръжна болница.

Фандъкова подчерта, че не иска да слага „под общ знаменател" всички природозащитни организации и даде положителен пример с Animal Rescue, които поддържат най-големия приют и кастрационен център в Горни Богров.

"Първо трябва да има промени в закона и второ, необходима ни е подкрепата на обществото и медиите, за да може следващите месеци да има видим резултат", допълни столичният кмет Йорданка Фандъкова.