Обществената пералня в Кюстендил ще осигури работа на 22 души
Обществената пералня в Кюстендил ще осигури работа на 22 души / netinfo

 

Схема за безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-5.1.02

"НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси",

съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз

 Социалното общинско предприятие "Обществена пералня" в Кюстендил ще създаде работа на 22- ма души. То се очаква да започне работа в края на месец август или в началото на месец септември. Проектът "Да си помогнем заедно" стартира, обяви ръководителят му Александър Пейчев. Той е спечелен от Община Кюстендил и е на стойност около 240 000 лв.

Основната цел е осигуряване на заетост на уязвими групи от хора. Ще бъдат назначени на работа 15 души от целевите групи- хора с трайни увреждания, самотни родители, многодетни майки, лица от малцинствените етнически групи, лица напускащи специализирани институции и дълготрайно безработни лица, обект на социално подпомагане.

В социалното предприятие ще бъде нает и персонал от 7 души на конкурсен принцип. Разходите по издръжката на "Обществената пералня", консумативите и оборудването са за сметка на програмата. След 18 месеца, когато проекта приключва, Община Кюстендил е поела ангажимент пералнята да работи поне още 5 години.

"Идеята е това да стане печелившо предприятие, което да обслужва детските градини, някои от училищата, хотели, бъдещия Здравен център, други общини и частни лица. "Обществената пералня" може да работи по 12- 14 часа, на две смени. Оборудването ще е съвременно, произведено на територията на ЕС", коментира Александър Пейчев.

Ще бъдат купени- една голяма пералня, за 24 кг пране; една малка пералня, гладачни машини; сушилни, като и др. необходими консумативи.

"Обществената пералня" ще бъде в бившето детско заведение до 6- то ОУ, на ул. "Ефрем Каранов".

„Настоящият документ е изготвен с финансова помощ на Европейския социален фонд. Община Кюстендил носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Агенция за социално подпомагане"

                                       Инвестира във вашето бъдеще!