Русия разположила противоракетна система в Калининград
Русия разположила противоракетна система в Калининград / снимка: БГНЕС, архив

Руски вестник съобщава, че военните в Русия са започнали да разполагат стратегически противоракетни системи С-400 в Калининград - руски анклав между Полша и Литва, предаде Асошиейтед прес.

"Известия" цитира неназован военнослужещ, който посочил, че ракетите са пристигнали вчера, без да уточни колко са на брой. Министерството на отбраната отказа коментар, посочва АП.

Зенитно-ракетният комплекс С-400 "Триумф" е предназначен за защита на западните граници на Русия от удари от въздуха и от космоса, посочил източникът. Той се използват за борба със средства за въздушно нападение като тактически и балистични ракети, летателни апарати, включително притежаващи технология "Стелт". С-400 могат да откриват въздушни обекти, летящи със скорост 4,8 км в секунда на разстояние до 600 км.

Съобщението за разполагането на противоракетната система в Калининград идва в момент на покачващо се напрежение между САЩ и Русия във връзка с плана на Вашингтон за противоракетната система в Европа, която Москва смята за заплаха, отбелязва БТА.

Противоракетни системи С-400 вече има около Москва, а по-късно тази година се очаква да бъдат разположени и в Далечния изток.

"Известия" пише, че макар военноморският флот на Русия да не се занимава с противоракетна отбрана, военнослужещите, обезпечаващи работата на С-400, ще служат официално в Балтийския флот.