Габриела Цанева представя в Русенската библиотека нова поетична книга
Габриела Цанева представя в Русенската библиотека нова поетична книга / Дарик Русе, Искра Георгиева

Днес от 18.00 ч. в Русенската библиотека ще бъде представена книгата на поетесата Габриела Цанева „Заскрежени птици“.

„Усещане за свобода и нежно докосване до трансцеденталното лъхат от най-новата книга на известната българска писателка и поетеса Габриела Цанева – „Заскрежени птици”, пише литературният критик Георги Цанков. Макар книгата да съчетава тъгата и самотата,  тя има и позитивен полъх, който успява да си проправи път и да докосне дори и най-хладнокръвния и равнодушен читател. Най-важното за поетесата  е свободата и в това отношение може спокойно да се каже, че тя е последователна и вярна на младежките си пориви – особено когато търси тази свобода сред тълпата от познати, непознати и загадъчни лица. Така тя дава израз на дълбоко вътрешно чувство, изстрадано, заплатено с много мъка и страдание, но неотклонно нейно.

Габриела Цанева е родена в град Русе. Завършва МГ “Баба Тонка” в родния си град. Дипломира се като инженер-химик в ХТМУ – София.

Автор е на документалната повест “Миналото в мен” (изд. “Сеяч”, В.Търново, 1994), в която за първи път се разказва историята на горянското движение в България. През 1998 г. публикува стихосбирката “Догонвам бягащия ден” (изд. “Елги-Шоев”, Русе). Следват “Треви под снега”, роман (изд. “Весела Люцканова”, София, 2000 г.) и сборникът с есета и стихове “Реши се и ще си свободен” (изд. “Весела Люцканова”, София, 2001 г.)

През 2008 г. издава като електронни книги стихосбирката “Заскрежени птици” (изд. “Фондация „Буквите”, София) и новелата “Шофьори” (изд. “Литернет”, Варна). През 2009 г. “Буквите Пъблишинг” публикува и електронната стихосбирка “Светлата пътека към звездите”, която през 2010 г. излиза и като книга на хартиен носител. Същата година като електронни книги излизат преработено и допълнено издание на стихосбирката „Врабче върху антената” (изд. „е-Книги”, София, 2010), включена като част ІХ в „Реши се и ще си свободен”, както и второ издание на повестта “Миналото в мен” (изд. „Литернет”, Варна, 2010).

През 2011 г. издателство „Изток-Запад” прави литературен факт още две поетични книги на Габриела Цанева – „Искам себе си”, в която са включени авторски рисунки и която по жанр може да бъде определена като хайбун, както и редактирано и допълнено издание на „Заскрежени птици”.

Габриела Цанева е член на Сдружението на българските писатели от 2003 г. и на Съюза на писателите земеделци в България от 2005 г.