Община Добрич на първо място в национален Рейтинг за активна прозрачност
Община Добрич на първо място в национален Рейтинг за активна прозрачност / Дарик Добрич

Община Добрич оглави класация за "активна прозрачност" на Програма Достъп до информация. Рейтингът се оформя чрез оценяване на интернет страниците на административните структури на изпълнителната власт от гледна точка на задълженията по Закона за достъп до обществена информация и други нормативни актове за публикуване на информация в глобалната мрежа. Такова ежегодно проучване се прави от 2006 г. насам, но за първи път се публикува като резултат Рейтинг, който онагледява развитието на прозрачността в институциите. Изследването е направено в периода 23 януари - 16 март т.г.

Прегледани и оценени са 474 страници на 489 институции на централно, териториално и местно ниво. Нивото на прозрачност е оценявано с точки по 39-40 индикатора, като възможният максимум е 60,5.

Община Добрич е класирана на първо място с 52 точки. След нея се нареждат Министерството на отбраната с 49 точки, Министерството на образованието, младежта и науката с 46 точки, община Две могили с 45 точки, Министерство на финансите с 44,5 точки, община Габрово и т.н.

На 16-о място в класацията се намира община Добричка, получила 41 точки в оценяването, сред другите администрации и ведомства от областта, класирани на по-предни места са Областна администрация Добрич и Регионалната здравна инспекция.

Сред критериите за оценяване на страниците е наличността на актуална информация свързана с нормативната уредба, функции, услуги, информационни масиви; организационна структура и контакти; актове, стратегии, планове, дейности; бюджети и финансови отчети, декларации за конфликт на интереси.

В рамките на проучването са подадени 485 електронни заявления за достъп до информация до институциите, съобщават още от Програмата. Отговорите по тези заявления се ползват за проверката на събраните данни в Портала на публичните регистри в България: www.publicregisters.info.