В Батак искат референдум за статута на църквата-костница
В Батак искат референдум за статута на църквата-костница / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, архив
В Батак искат референдум за статута на църквата-костница
52091
В Батак искат референдум за статута на църквата-костница
  • В Батак искат референдум за статута на църквата-костница

Пловдивски митрополит превръща музея-костница в Батак от паметник в действащ православен храм. За това алармираха от ВМРО и от новосформирания Инициативен комитет за запазване на музея. Сред опасенията им са, че така музеят ще стане терен за извършване на сватби, кръщенета и други ритуали, с което ще се оскверни паметта на загиналите по време на Априлското въстание. От партията и от комитета увериха, че ще поискат референдум за запазване на музея-костница, като по въпроса вече се събира подписка, която предстои да бъде внесена в общината.

Миналата година пловдивският митрополит Николай изразил желание пред местната община музеят-костница „Света Неделя" да стане собственост на Българската православна църква, разказа заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов. От този момент музеят се превърнал в действащ храм.

"С това се нарушава обаче дългогодишната църковна практика, защото както предишният пловдивски митрополит Арсений, така и по-предишният пловдивски митрополит Кирил, който впрочем става и български патриарх, докато са били действащи митрополити на Пловдив, никога не са служили в тази църква, Идвали са в Батак и са правили служби в двора. Всъщност те самите са казвали, че е грехота на това място, където е извършено такова зверство, да се служи. Ние задаваме простичкия въпрос: Кой ще извърши сватба или кръщене на това място, на което още стоят следите от кръвта", обясни Костадин Костадинов.

За една година, откакто „Света Неделя" е действащ храм, в него не е извършен нито един подобен ритуал, категоричен е Костадинов:

"Няма нужда от превръщането на тази църква-костница в действащ храм поради простата причина, че батачани още преди близо 100 години са си направили огромен действащ православен храм, който е прекрасен, великолепен и се намира на по-малко от пет метра от костницата".

От инициативния комитет уведомили Инспектората за опазване на културното наследство към Културното министерство. От ведомството обаче съобщили, че до момента не разполагат с никаква документация както за смяна на предназначението на обекта, така и за извършването на реконструкции и преустройства, което от своя страна превръщало тези действия в незаконни.

Досега са събрани над 800 подписа, които предстои да бъдат внесени в общинския съвет на Батак и той да реши дали по въпроса ще се проведе референдум.