Скандалът в ТМПЦ отшумя, следващата седмица ще гледаме три премиери
Скандалът в ТМПЦ отшумя, следващата седмица ще гледаме три премиери / Даниела Димова

Скандалите около Театрално-музикалния продуцентски център /ТМПЦ/ във Варна през последния месец не забавиха премиерите и темповете на работа в културния институт. Това каза със задоволство директорът на ТМПЦ Даниела Димова, която беше гост в сутрешния блок на Дарик Варна. Само през април спектаклите, които ще бъдат представени за първи път на варненска сцена, са три. Това са съвместната продукция на ТМПЦ и НАТФИЗ "Гленгари Глен Рос" от Дейвид Мамет, с режисьор проф. Пламен Марков, която ще бъде представена на 9 и 10 април на сцена Филиал. На 11 април е премиерата на "Дон Жуан или Любовта към геометрията" от Макс Фриш, режисьор Георги Михалков. На следващия ден - 12 април, е оперната премиера "Севилският бръснар" от Росини, диригент Стефано Сегедони (Италия), режисьор Антонио Петрис (Италия).

Даниела Димова повтори, че не са открити нарушения при проверките, които бяха извършени след сигналите на вече бившия главен счетоводител Атанас Караперев за злоупотреба. „Вече разполагаме с протоколите от проверките на Инспекцията по труда, Пожарна безопасност и защита на населението и Регионалната здравна инспекция. Няма нарушения от наша страна. Имаме няколко предписания, които да изпълним в срок, но това е нормално за институт с такъв мащаб от 260 души”, поясни Димова. Тя допълни, че очаква най-скоро време да получи становище от Министерството на културата, което също направи щателна проверка на институцията.

Според Димова, с медийната си кампания Караперев се е надявал, че ще избегне дисциплинарно уволнение. Това обаче не се случи и от 19 март той вече не е служител на ТМПЦ, поясни тя.

На въпрос лична, професионална или политическа беше тази акция срещу нея, Даниела Димова отговори: „Мисля, че от най-различни посоки може би е имало хора, на които не им е било безразлично това да се случи. Не искам да коментирам. Нито ми се влиза в ролята на разследващ, нито имам творческа и организаторска енергия, която да губя в това. Гледам напред”, сподели шефката на ТМПЦ.

Тя отново изрази задоволството си от успеха на „Ричард III”, който взе три награди „Икар”. „Такова масово признание се случва за първи път в 91-годишната история на театъра. Много са малко театрите извън София, които успяват да се преборят не само за награди, но и за номинации. А ние не само разбихме конкуренцията, но и поставихме рекорд по спечелени Икари за извънстоличен театър”, не скри радостта си Димова.

Варненският театър се е прицелил и към другите много престижни театрални награди „Аскеер”. „Сега сме в очакване на номинациите. Надяваме се Стоян Радев отново да ни качи на гребена на вълната”, сподели Димова.

Тя  се надява до няколко месеца да започне основен ремонт на зрителната зала на Основна сцена. До 11 април ще стане ясно дали ще има обжалване на обществената поръчка. „Ако тя не бъде атакувана, след театралния фестивал в средата на юни ремонтът на залата ще може да започне”, увери шефката на културната институция.

Обновяването на залата ще струва около 4,7 млн. лева. Докато тече ремонтът, варненските театрали и оперни певци ще  използват сцена „Филиал”.