Осъдиха на затвор само четирима от „Наглите”
Осъдиха на затвор само четирима от „Наглите” / снимки: Sofia Photo Agency
Общо 444 години затвор за „Наглите"
52000
Общо 444 години затвор за „Наглите"
  • Общо 444 години затвор за „Наглите"

По 18 години затвор получиха трима от подсъдимите по делото „Наглите”, обвинени в извършването на знаковите отвличания у нас през последните години. Това са Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето. Тежка осъдителна присъда получи и Любомир Димитров-Гребеца. Съдът реши, че той е основен помагач на похитителите и го изпрати за 15 години зад решетките.

Другите четирима от подсъдимите бяха оневинени от Софийския градски съд за участие в бандата на „Наглите”. Магистратите приеха, че Павел Петков, Митко и Радослав Лебешковски и Цветозар Славчев нямат общо с отвличанията и следва да бъдат оправдани.

За отделните отвличания подсъдимите получиха между 8 и 12 години лишаване от свобода, а накрая общите години затвор за всички похищения станаха 444. Съгласно българското законодателство се налага най-тежката санкция измежду всички поставени. Съдът обаче реши да завиши присъдите с 1/2 заради високата степен на обществена опасност на престъпленията. Така Евтимов, Прокопиев и Димитров ще лежат по 18 години, а Гребеца - 16 години.

Общият брой на обезщетенията, които четиримата „Нагли” ще трябва да изплатят на жертвите, е 915 000 лева. Парично възмездие няма да има само за Румен Гунински-младши, защото магистратите не откриха доказателства за участие на осъдените в неговото отвличане. Така на практика кои са неговите похитители остава мистерия.

Друга жертва на „Наглите” - бившият президент на футболен клуб „Литекс” Ангел Бончев остана нервен дори след като чу решението на съда. „Не съм бил на театър, няма чувства. Няма нещо в природата, което да може да върне назад, пръстите ми да са на място, жена ми да не е болна от рак”, емоционално заяви той.

Осъдиха на затвор само четирима от Наглите
netinfo

От своя страна наблюдаващият прокурор Антония Близнакова изрази задоволство от определението на съда. Тя обаче призна, че ще протестира решението за липсата на участие в отвличането на Гунински. „Това е единственото отвличане, за което съдът призна подсъдимите за невиновни. Ще продължим и на втора инстанция битката”, каза тя.

От решението на съда става ясно, че „Наглите” всъщност са организирана престъпна група, но с неизвестни създатели и ръководители. Освен това съдът прие, че в отвличанията са участвали и още четирима души, двама от които защитени свидетели - Валентин Михайлов-Ихтиманския и Найден Недев, и двама убити - разстреляният преди малко повече от седмица Кирил Кирилов-Шкафа и Иван Пайнавелов-Сапата.