За построяване на два нови реактора се обяви бивш директор на АЕЦ Козлодуй
За построяване на два нови реактора се обяви бивш директор на АЕЦ Козлодуй / netinfo
За построяване на два нови реактора се обяви бивш директор на АЕЦ Козлодуй
51961
За построяване на два нови реактора се обяви бивш директор на АЕЦ Козлодуй
  • За построяване на два нови реактора се обяви бивш директор на АЕЦ Козлодуй

За построяването на 7-ми и 8-ми реактор в Козлодуй се обяви бившият директор на атомната централа Йордан Йорданов. По думите му токът от две нови мощности във вече съществуващата централа би бил доста по-евтин от тока, който щеше да се произвежда от Белене, както и от евентуална газопарова централа. Ето какво още каза пред Дарик Йордан Йорданов:

"Тя е лицензирана за 4000 мегавата. В момента работят 2000 мегавата. Да, действително процесът по лицензиране трябва да започне отначало, но някои от етапите ще бъдат скъсени, тъй като има налично всичко, което се изисква за лицензирането. Мисля, че лицензирането ще бъде много кратко. И като се добави строителството, да кажем към пет години, примерно седем-осем години са достатъчни да влезе един реактор в действие.

Да разбирам ли, че Вие по-скоро подкрепяте нови два реактора в АЕЦ "Козлодуй" отколкото строителството на Белене?

Аз не само подкрепям, още като директор - чухте борда на директорите, тогава бях изпълнителен директор, ние започнахме да реализираме този проект. С оборудването от Белене искахме да построим 7-ми реактор, това беше заложено в нашата стратегия. За съжаление следващото правителство спря действието на тази стратегия, прие една стратегия 2002-2005 година, ако си спомняте. След 2005-та, 2006-та до 2010-та нямаше стратегия. През това време се развиха тези, така да се каже, действия, които не бяха обмислени добре. Затова моето предложение е, че трябва първо да се обмислят добре, да се обвържат, и тогава да се прави каквото трябва още. Затова съм за конкурс, нов конкурс - да участват и Русия, и Америка, и Южна Корея, и Франция, и който иска в нов конкурс, който е базата на нуждите на страната".