В Община Козлодуй започна масово залесяване
В Община Козлодуй започна масово залесяване / Община Козлодуй

Община Козлодуй започна залесяване на територии с обща площ от 370 000 дка с широколистни дървесни видове - бяла акация и топола. Широколистните дървесни видове са типични за региона, но по-голямата част от горските масиви са унищожени и превърнати в обработваеми земи, което изпраща Козлодуй в списъка на общините с гори, които са под 60%.

Реалният размер на районите с гори в региона е едва 30%. Чрез работата по проекта за залесяване ще бъдат засадени 149 123 фиданки бяла акация и 620 фиданки топола в няколко местности на териториите на Гложене, Хърлец и Крива Бара. Общата стойност на проекта е 193 214 лева, а всички дейности ще бъдат изпълнени в рамките на 18 месеца. Работата е започнала още през м. март миналата година, а сега - през септември, е финалният срок за приключване на дейностите. В момента фирмата изпълнител е залесила определения район в с. Бутан - местността „Лъката", където са посадени 7 340 фиданки бяла акация.

Местността е в близост до реката, преминаваща покрай селото, а с помощта на кмета Ивайло Иванов и жителите на Бутан фиданките се пазят и обгрижват. От фирмата изпълнител имат задължение в рамките на 5 години да поддържат броя на прихваналите се дръвчета в рамките на 80%.

Най-мащабно и най-трудоемко е засаждането на младите акации в околностите на Крива Бара, където теренът е труднодостъпен и с голяма площ. Работна група от около 60 служители на фирмата изпълнител с помощта на подходяща техника и съдействие от страна на община Козлодуй подготвя терена за залесяването. В Крива Бара ще бъдат залесени 307,769 дка площ (местностите „Лозята" и „Жабов рог") с 128 312 фиданки бяла акация.

В Гложене пък са определени 4 терена за залесяване, разпръснати в землището на селото, като единият от тях, т.нар. местност „Царска градина", в момента е печална картина на полуунищожена гора от незаконна сеч. Там ще бъде залесено с топола, а на останалите три места са предвидени акации.

Проектът за залесяване на неземеделски земи се реализира по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г. към Министерство на земеделието и храните.