Парламентът одобри края на проекта АЕЦ „Белене”
Парламентът одобри края на проекта АЕЦ „Белене” / Sofia Photo Agency, архив
Депутатите обсъждат решение за отказа от АЕЦ „Белене”
51883
Депутатите обсъждат решение за отказа от АЕЦ „Белене”
  • Депутатите обсъждат решение за отказа от АЕЦ „Белене”

Парламентът прие решение да подкрепи позицията на правителството да прекрати строежа на АЕЦ „Белене". Изненадващо предложението за разглеждане и приемане на такова решение е било внесено от ГЕРБ. Още в началото на пленарното заседание от Атака и БСП поискаха да дойде премиерът Бойко Борисов и малко по-късно той се яви в парламента.

„За" решението гласуваха депутатите от ГЕРБ и Синята коалиция, против него се обявиха БСП и Атака, а от ДПС не участваха във вота. В крайна сметка в решението беше записано бъдещата газова централа да работи на пазарен принцип. Социалистите предупредиха, че решението трябва да се атакува в Конституционния съд.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че газовата централа, която се предвижда да се строи, ще е частна.

По време на дебатите от левицата обвиниха управляващите, че на практика обричат страната да бъде без ядрена енергетика, като спират икономически най-изгодния проект.

„Очевидно работите на принципа „след нас потопи", защото потопът в енергетиката стана очевиден. Аз вече ви го казах. Той не е само този. „Булгаргаз" е пред фалит, НЕК е пред фалит. Потопът във финансовата сфера стана очевиден и очеваден за всички. Фискалният резерв го няма. Вие за четвърта година сте на дефицит. Вие работите на принципа „след нас и потопи", заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров по време на дебатите.

Парламентът одобри края на проекта АЕЦ Белене
netinfo

В отговор министърът на икономиката Делят Добрев каза, че няма гаранции, че проектът ще бъде печеливш. „Казахте, че проектът бил печеливш, най-печелившият проект и т.н. Откъде знаем, че проектът е печеливш, като нямаме цена. Имаме едни 4 млрд. евро, не знаем ескалация, не знаем колко струва кредитният ресурс, не знаем колко струва инфраструктурата. Това не сте го направили, когато сте взели решение за строителство на централата", добави министър Добрев.

Премиерът Бойко Борисов каза, че сега просто са приключили това, което е било започнато по време на тройната коалиция. „Защо когато всички инструменти са били у вас, не сте го строили", попита министър-председателят.

„Ако е имало противник на АЕЦ „Белене", това е било правителството на Сергей Станишев. Ако вие сте искали да има АЕЦ „Белене", когато 2006 година подписвате проекта и си давате една година срок за подписването на истинския договр, се щели да го подпишете. Тогава, когато са стояли две години близо заемни пари, които Русия е била заделила за този проект, сте щели да ги вземете и проектът щеше да бъде необратим, тъй както, господин Местан, беше Цанков камък", добави премиерът от парламентарната трибуна.

Лютви Местан от ДПС се обърна към министър-председателят с думите: „Сега отново поставяте в един израз Местан, заместник-председателя на ДПС, с Цанков камък. Ваш проблем, не знам кога сте искрен".

В отговор на думите на Местан Бойко Борисов заяви: „Използвам случая, за да поздравя вашия лидер за рождения ден. Да е жив и здрав, и да ви кажа една хубава българска поговорка: „Гузен негонен бяга!" Ама аз не съм казал нищо, свързано с Цанков камък. Казах господин Местан, защото вие сте отговорен човек и когато някой от вашите коалиционни партньори каже, че НЕК ние сме го фалирали, аз само напомням за Цанков камък. Защо вие се чувствате виновен за него".

Червеният депутат Георги Пирински остро възрази, че решението за АЕЦ "Белене" е противоконституционно и руши държавността: „В нашата държава нещата са с нагоре краката и с надолу главата. Първо, министър-председателят се обажда на руския партньор и му съобщава решението, след това се обажда на журналист в България и му съобщава решението. След това идва в икономическата комисия и не заявява, че ще иска доверие от Народното събрание, след което в 17.57 часа група народни представители представят едно недоносче. И се иска Народното събрание сега да приеме накрая едно извинително решение, да удари един печат".