Демонстрация за изписване на великденски яйца с писалка и восък
Демонстрация за изписване на великденски яйца с писалка и восък / Иво Кирилов,Дарик архив

Демонстрация и работилница за изписване на великденски яйца с "писалка" и восък се проведе в „Емфиеджиева къща" в Кюстендил. Техниката бе показана от доц. д-р Светла Ракшиева, която е главният уредник на Етнографския музей към БАН. Тя показа на група деца начина на изрисуването на яйцата.

"С колегите от Велинградския музей обикаляме страната и показваме една традиция за украсяването на яйцата посредством пчелен восък. В миналото писалката, с която се рисува  се е правила от свита на тръбичка сребърна паричка, поставена на края на една пръчица. Сега вместо паричка може да се използва долната част на един автоматичен молив. Тази част може да се постави на дървена пръчица с подходящия отвор. След това в писалката се поставя восъка, който се разтапя на една горяща свещ. След, което започва и рисуването на яйцето. За да се получат в няколко цвята, боядисването става от най- светлата боя към най- тъмната. С восъка се запечатват онези части, които искате да останат по- светли", заяви Ракшиева. Преди да започне боядисването, яйцето се поставя в съд с оцет за около 20- 30 секунди. С него се чисти петната по яйцето.

Освен демонстрацията бе открита и изложбата „Писаните яйца от Чепинския край", която представя  восъчната техника за украса в България и Европа, както и нейното прилагане конкретно във Велинград и Ракитово. В изложбата са включени прекрасни образци на великденски писани яйца от страната и чужбина, с акцент на тези от Чепинския край.

"Повода за тази изложбата е предстоящия празник Великден. Тази техника за изписване на яйцата е характерна за нашия край. Изложбата ще остане до 15 май, когато Регионалният исторически музей- Кюстендил ще гостува във Велинград", каза директорът на Историческия музей във Велинград Снежана Велева.