Втори мандат на ГЕРБ, но в коалиция дори с БСП, прогнозира Бриго Аспарухов
Втори мандат на ГЕРБ, но в коалиция дори с БСП, прогнозира Бриго Аспарухов / Sofia Photo Agency, архив
Бриго Аспарухов за Бойко Борисов
51833
Бриго Аспарухов за Бойко Борисов
Бриго Аспарухов за БСП
Бриго Аспарухов за службите
  • Бриго Аспарухов за Бойко Борисов
  • Бриго Аспарухов за БСП
  • Бриго Аспарухов за службите

Трудно може да бъде намерена алтернатива на Бойко Борисов в този момент и е твърде вероятно да има втори мандат на ГЕРБ, но в рамките на коалиционно управление, това прогнозира в интервю за рубриката „МеждУредие" на Дарик кафе Бриго Аспарухов.

„Виждаме един премиер, който се опитва да направи нещо за държавата - ежедневно се хвърля в огъня, гаси пожари, запалва пожари. Има много играчи на политическата сцена, но в един момент печели един - Бойко Борисов", коментира бившият шеф на разузнаването. В началото на мандата на ГЕРБ се коментираше, че тъкмо Аспарухов е помогнал на Бойко Борисов да се върне отново в системата на МВР по време на управлението на НДСВ.

Борисов трябвало да бъде приземяван, но нямал алтернатива

Запитан вижда ли втори мандат на Борисов като премиер Бриго Аспарухов отговори: „Ами така, както вървят нещата - да, защото нито в дясно, нито в ляво виждаме някаква светлина в тунела".

Според него обаче Бойко Борисов сам няма да може да състави правителство догодина, ако изборите са редовни. „Ще му се наложи да изгражда коалиция - вероятно един от субектите в коалицията ще бъде БСП - това е сериозна работа, вероятно една от съставките на тази коалиция ще бъде новата звезда Меглена Кунева, за ДПС обичайно говорим за заплюто място в политиката и в управлението", обясни Аспарухов. Той подчерта, че в навечерието на избори се раждат все повече политически субекти, което ще доведе до трудно съставяне на следващия кабинет.

Убеден съм обаче, че лидерското място все още принадлежи на ГЕРБ, на Бойко Борисов по-скоро, допълни Бриго Аспарухов.

Виждаме един премиер, който се опитва да направи нещо за държавата - ежедневно се хвърля в огъня, гаси пожари, запалва пожари. Има много играчи на политическата сцена, но в един момент печели един - Бойко Борисов

- Бриго Аспарухов

„Разбира се, че той трябва да бъде приземяван, защото в момента ние виждаме един авторитарен уклон, който все повече и повече се избистря", добави той по адрес на Борисов. По думите на Бриго Аспарухов България можела все още „в това си насипно състояние да търпи едно авторитарно поведение", но опасността била страната ни да не попадне с това си поведение в група „Б" на демократична Европа.

Татяна Дончева била добър вариант за лидер в БСП

Според Бриго Аспарухов лидерската битка в БСП е нездрава и засега не е ясен изходът от нея. Деленето на отбори в левицата не е полезно за партията, заяви още бившият депутат и бивш шеф на разузнаването. По думите на бившия депутат и кандидат на левицата за столичен кмет на изборите през 2007 г. битката в левицата се превръщала не в идейна и идеологическа, а по-скоро се води битка на лична основа.

„И Станишев, и Първанов имат качества, разбира се, но това е труден избор. Работил съм с Първанов, 10-годишният му мандат начело на държавата му дава голямо предимство, но има и трети играчи, има и четвърти играчи", посочи Аспарухов.

На мен ми харесва и Татяна Дончева, например, добави той като припомни, че през 2010 г. е предложил тъкмо тя да оглави партията. „Тогава много хора ми се разсърдиха, но смятам, че тя има бъдеще в лявото пространство и всеки, който мечтае да оглави тази партия, трябва да се съобразява и с такива хора", коментира още Бриго Аспарухов.

„Мач ще има - равен мач не може да има. Иска ми се да надделее разумът и да имаме двама победители - единият да бъде начело на ПЕС и да ни представлява там, а другият - да е играч на национално ниво. Това, ако се получи, би било добре", допълни той. По думите му двамата са заявили, че не са се разбрали и очевидно няма да има договорка за лидерското място. „Значи ще има битка, а когато има битка между двама силни играчи, това е битка с неизвестен край", заключи Аспарухов по повод предстоящия конгрес на левицата.

За ДАНС, службите за сигурност и чакания закон за НРС

„Явно има смяна на поколенията в системата за сигурност в страната - идва едно ново поколение, което има друго виждане за решаването на проблемите - в това няма нищо странно, нищо лошо", коментира Бриго Аспарухов по повод последните промени в ДАНС. Той обаче посочи, че сътресенията и шоковите смени не били добри за системата и хората често смятали, че подобни събития „говорят за нещо друго".

„Иван Драшков има известна „умора на материала" - около 30 години в системата за сигурност е много голям период и човек си дава в един момент сметка дали не е време да се оттегли, явно той е взел това решение", коментира още бившият шеф на разузнаването по повод приетата оставка на зам.-шефа на ДАНС.

Явно има смяна на поколенията в системата за сигурност в страната - идва едно ново поколение, което има друго виждане за решаването на проблемите - в това няма нищо странно, нищо лошо

- Бриго Аспарухов

Бриго Аспарухов напомни, че още от създаването на ДАНС има спорове около тази структура. Едно е важно обаче - трябва да има законова уредба за всички субекти в системата за сигурност, заяви той. Като напомни, че НРС няма закон вече 22 години. „Този правен вакуум не създава уют на тази служба и е време да се изработи един закон. Макар и малък, стегнат и ясен, за да знае тази служба къде точно й е мястото и по какви задачи работи", добави Аспарухов.

В никакъв случай според него не трябва да има шапка на службите в лицето на някое от министерствата. Координацията на тези служби е крайно необходима, смята Аспарухов и припомни тезата си, че мястото на службите е в изпълнителната власт, защото тя носела отговорност и в областта на вътрешната, и в областта на външната политика.

„Ясно е, че закон ще има, но когато има такъв спор - къде да бъде мястото на службите, това говори, че обществото ни върви все още по пътя на демократичното узряване", коментира още бившият шеф на разузнаването. Защото по думите му всички си мислели, че „тези служби трябва по някакъв начин да бъдат използвани за партийно, корпоративни или лични цели". Когато се лишим от такова мислене, тогава ще създадем и верните закони, допълни Аспарухов.