Цачева и Вацлав Клаус обсъдиха кризата в Европа и бъдещето на еврозоната
Цачева и Вацлав Клаус обсъдиха кризата в Европа и бъдещето на еврозоната / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

Присъединяването на България към Шенгенското пространство, кризата в Европа и бъдещето на еврозоната са били основните теми на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с президента на Чешката република Вацлав Клаус. Това съобщиха от пресцентъра на парламента.

Цецка Цачева е благодарила на държавните институции, на политиците и гражданите на Чешката република за категоричната им подкрепа в естествения стремеж да България да се присъедини към Шенген. Тя е подчертала, че страната ни е платила скъпата цена за своето членство, влагайки много средства и инвестиции, за да изпълни критериите.

Чехия безрезервно подкрепя България за членството й в Шенгенското пространство, е заявил на срещата президентът на Чешката република Вацлав Клаус. Той е допълнил, че това пространство има както своите предимства, така и недостатъци. Според Вацлав Клаус европейските държави осъзнават, че предимства и недостатъци има и идеята за еврото.

Цачева е отбелязала, че българският парламент е дал съгласие за сключване на Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз, но при определени условия. България не приема общата данъчна политика, тъй като ниските данъци са средство и възможност за привличане на инвестиции, е допълнила Цецка Цачева.

„Извън политическите теми българската културна общественост и политическият елит очакват с нетърпение представянето на Вашата книга. Темите, които вълнуват личност като Вас, чиято кариера на политик и държавник минава в годините на прехода, несъмнено ще представлява изключително голям интерес за българската аудитория”, е казала Цачева.