Общинските съветници решиха да се закрият ОУБачо Киро и ОУОтец Паисий
Общинските съветници решиха да се закрият ОУБачо Киро и ОУОтец Паисий / Дарик Добрич

Да бъдат закрити ОУ"Бачо Киро" и ОУ"Отец Паисий" решиха общинските съветници на Добрич на днешната сесия на местния парламент. Решението бе взето след близо двучасови дебати с 27 гласа „за", 10 - „против" и 1 „въздържал се". В залата на Общинския съвет присъстваха и около 50 граждани - учители и родители на деца от двете учебни заведения.

Кметът Детелина Николова изтъкна причините двете училища да бъдат затворени. Основната е намаляването на броя на учениците в Добрич през последните 14 години - от близо 15 000 през 1997/1998 година до 8 400 за учебната 2011/2012 година. В същото време училищната мрежа за този период е била запазена. Това създава невъзможност на училищата с малък брой ученици да осигурят финансовата издръжка на базата на единните разходни стандарти за издръжка на един ученик, каза кметът. Неблагоприятна последица е и обучението в т.н. „маломерни паралелки". „Целта е не оцеляване на училища, а развитие и по-добро качество на образованието в града", подчерта Николова. Тя обясни, че базата на закритите заведения по закон може да се използва само за образователни, културни или социални нужди. Конкретно решение какво ще се случи със сградите обаче не беше представено.

Общинските съветници допуснаха в залата 7 изказвания от граждани - учители и родители на деца от двете училища. Всички се обявиха против закриването, с изключение на Александър Алексиев, който взе думата като преподавател и лидер на СДС. Гражданка пък се закани, че ромите от кв."Изгрев" няма да пуснат децата си да учат в други училища.

Групата на БСП гласува „против", като арх. Емилия Добрева заяви, че липсва цялостна общинска програма за преструктуриране на учебните заведения и че действията „на парче" не са добро решение. Тя изказа и предположение, че базата на закритите училища ще се потроши и ще стане неизползваема. Атанас Атанасов от „Атака" също заяви, че е нужна цялостна визия за оптимизиране на мрежата и че сега не е моментът да се предприема стъпка към закриване. Владимир Калчев от БСП посъветва да не се бърза със закриването на училища, а да се изчака приемането на Закона за образованието.

Йордан Йорданов от ВМРО пък посочи, че мярката е закъсняла и козметична и поиска гаранции, че реформата в образованието ще продължи.

Съветникът от ГЕРБ Иван Мандев изтъкна, че закриването е крута, но необходима мярка, че сливането на училища би било катастрофа и призова останалите да се въздържат от популизъм.