Русия и САЩ остават на своите позиции за ПРО
Русия и САЩ остават на своите позиции за ПРО / снимки: Reuters

Времето за преговори между Русия и САЩ по противоракетната отбрана (ПРО) още не е пропуснато, макар че засега страните остават на същите позиции, смята руският президент Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Засегнахме проблемите на ПРО, говорихме за това, че времето не е пропуснато, при все че сътрудничеството и обсъждането на всички аспекти може да бъде по-активно", заяви Медведев пред журналисти след преговори с президента на САЩ Барак Обама в Сеул, където двамата ще участват в международна среща за ядрената сигурност.

Според Медведев сега е дошъл моментът да работят техническите експерти. Оставаме на своите позиции за ПРО, изтъкна руският президент, но същевременно подчерта: "Диалогът не само е възможен, но и необходим".

Рестартирането на руско-американските отношения бе абсолютно полезно, каза Медведев. "Това бяха трите най-добри години в историята на отношенията между Русия и САЩ през последното десетилетие", заяви той.

От свое име и от името на новоизбрания президент на Русия Владимир Путин Дмитрий Медведев покани Барак Обама да посети тази година Санкт Петербург, предава БТА. Американският лидер призна, че би желал да посети "северната столица" на Русия, и прие поканата, но призна, че ще може да се възползва от нея, едва след като спечели президентските избори в САЩ наесен, посочва ИТАР-ТАСС.

Междувременно стана ясно, че американската система за противоракетна отбрана (ПРО), която се планира да бъде разположена в Европа, няма да бъде насочена срещу Русия и няма да може да противодейства на руските ракети, това увери посланикът на САЩ в Русия Майкъл Макфол, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ракетите, които планираме да разположим в Европа, няма да бъдат насочени към Русия и няма да могат да противодействат на руските ракети", пише Макфол в блога си в Туитър.

На научна конференция на Руския съвет по международни въпроси в петък президентът Дмитрий Медведев подчерта, че гаранциите, че ПРО няма да бъде насочена срещу Русия, трябва да бъдат заложени в документ, а не в дружески разговор. "За нас са принципно важни надеждни и опиращи се на военно-технически и географски критерии гаранции, че разполаганата система за ПРО няма да бъде насочена срещу руските сили за ядрено възпиране", посочи Медведев. По думите му системата трябва да съответства на обявената цел - противодействие на ракетни заплахи отвъд пределите на Европа".

От своя страна във видеоконферентна връзка от Брюксел генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен заяви, че до срещата на върха в Чикаго НАТО възнамерява да обяви създаването на първата фаза от системата за противоракетна отбрана. "Да, мога да потвърдя това, каза той в отговор на въпрос на ИТАР-ТАСС. Ние наистина смятаме да обявим изпълнението на т.нар. междинен етап от установяването на ПРО. Това е част от първия етап на разработването на системата."

Фог Расмусен посъветва Русия да не харчи пари за нападателно оръжие, което да насочи срещу "изкуствен враг". "До нас достигнаха съобщения, че Русия обмисля да се снабди с нападателни оръжия, ако продължим разработването на нашата система за ПРО. Това ще бъде пълно разхищение на средства срещу изкуствен враг", каза генералният секретар на алианса. Той подчерта, че най-добрата гаранция, че бъдещият противоракетен щит на НАТО няма да е насочен срещу Русия, е двустранното сътрудничество.

Генералният секретар на НАТО отхвърли възможността от създаване на военни бази на алианса на територията на Руската федерация. "Ползваме само споразумение за транзит на товари. Това не е оръжие", каза той.

На въпрос за графика за приемането на Гърция в НАТО Фог Расмусен отговори, че е преждевременно да се говори за срокове. Той подчерта, че Грузия ще стане член на НАТО, когато изпълни критериите. "Ще подчертая, че вратите ни остават отворени за всички европейски страни, ако те удовлетворяват изискванията ни."

Расмусен потвърди, че алиансът няма никакви планове за военна намеса в Сирия. Генералният секретар на НАТО освен защити военната операция на организацията в Либия миналата година, като подчерта, че тя е била изпълнена в съответствие с ясен мандат от Съвета за сигурност на ООН.

Русия и САЩ остават на своите позиции за ПРО
netinfo

Междувременно Русия и САЩ отправиха към Северна Корея сигнал да не изстрелва ракета. "Колкото до КНДР, разбрахме се да отправим сигнал, че Северна Корея трябва да се въздържи от изстрелване на ракета, което ще представлява нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН", заяви Барак Обама след разговора с Медведев.

Американският лидер изрази надежда, че Пхенян няма да изстреля ракетата си. Той добави, че проблемът трябва да се решава по дипломатически път, допълва ИТАР-ТАСС.

Северна Корея се кани да изстреля през април ракета с голям обсег, за да изведе в орбита спътник за наблюдение. САЩ и Южна Корея се опасяват, че Пхенян иска всъщност да изпробва ракета, която би могла да носи ядрен заряд.

Русия и САЩ смятат, че преговорите по ядрения проблем на Иран трябва да бъдат водени във формат "пет плюс едно", а самият проблем да се решава по дипломатически път, отбелязва агенцията. "Стигнахме до общо мнение, че преговорите трябва да се водят във формат "пет плюс едно", това ще бъде обявено, съобщи Обама.

Той подчерта, че трябва да се търсят дипломатически решения за проблема. Така Иран би могъл да изпълнява международните си ангажименти, би могъл да се върне в общността на нациите и да притежава мирна атомна енергетика, а не ядрено оръжие, отбеляза президентът на САЩ.