Откриха международната среща на върха за ядрената сигурност в Сеул
Откриха международната среща на върха за ядрената сигурност в Сеул / снимка: Reuters

Световната среща на върха за ядрената сигурност в Сеул бе открита официално, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на напрежението около Северна Корея, която възнамерява да изстреля ракета в космоса идния месец, въпреки че тези нейни планове бяха осъдени от международната общност.

В срещата в Сеул участват 53 държави, Интерпол и още три международни организации. Тя бе открита официално с работна вечеря под председателството на домакина на форума - южнокорейския президент И Мюн-бак.

В комюнике организаторите на срещата приветстваха значителния, по думите им, напредък в областта на ядрената сигурност, постигнат от първата по рода си среща, която се проведе във Вашингтон през 2010 г.

Първата среща по проблемите на ядрената сигурност се състоя през 2010 г. във Вашингтон. Според официалните материали за срещата Северна Корея и Иран не са включени в дневния ред.

„Ядреният тероризъм продължава да бъде реална опасност”, подчертал пред ДПА Матю Бън от Харвардския университет. За да бъдат ефективни, превантивните мерки срещу тероризма, особено срещу възможността терористични групи да се снабдят с радиоактивни материали, изисква създаването на международен режим за ядрена сигурност, който се основава на прозрачност на всички дейности, общи стандарти и пълна отчетност от страна всяка държава”, заявил президентът на неправителствената организация Партньорство за глобална сигурност Кенет Луонго, цитиран от ДПА, пред Комисията по вътрешна сигурност на Сената на САЩ във връзка със сеулската среща.  Според Луонго форматът на срещите във Вашингтон и в Сеул не позволява да се предприемат политически действия, посочва БТА.

Стимул за организирането на първата среща по проблемите на ядрената сигурност бе речта на президента на САЩ Барак Обама в Прага през април 2009 г., в която той обяви „необходимостта от международни усилия през следващите четири години, за да бъде установен контрол върху всички уязвими източници на радиоактивни материали навсякъде по света”. Макар да е постигнат напредък в тази насока, проектът все още не е започнал да дава резултати, посочва ДПА.

Барак Обама е сред участниците в срещата в Сеул заедно с правителствените и държавните ръководители на още 40 държави. По последни данни в света има 500 тона плутоний и 1600 тона високо обогатен уран, които са достатъчни за производството на 126 500 ядрени бойни заряда.