Джеймс Камерън се спусна до най-дълбокото място в Световния океан
Джеймс Камерън се спусна до най-дълбокото място в Световния океан / снимки: Reuters
Джеймс Камерън се спусна до най-дълбокото място в Световния океан
51744
Джеймс Камерън се спусна до най-дълбокото място в Световния океан
  • Джеймс Камерън се спусна до най-дълбокото място в Световния океан

Световноизвестният холивудски режисьор Джеймс Камерън стана третият човек в историята, който се спусна до най-дълбоката точка на земната кора - 11-километровата Марианска падина в Тихия океан. Режисьорът на тематичния филм "Бездната" извърши постижението в специално построената за целта 7-метрова подводница Deepsea Challenger, като цялото пътешествие е отнело повече от шест часа. Експедицията е кулминацията на документална поредица, снимана от научнопопулярния канал National Geographic, където ще бъде излъчен десантът.

Поредицата се нарича Deepsea Challenge (Дълбокоморско предизвикателство) и тя проследява приготовленията покрай спускането, както и самата експедиция.

57-годишният канадец Джеймс Камерън, режисьор и продуцент на научнофантастични екшън блокбъстъри като "Аватар" и поредицата "Терминаторът", стана първият човек, спуснал се самостоятелно до най-дълбоката точка на земната кора. Бездната Чаленджър, която се намира на 10,920 метра под морското равнище, е в южния край на Марианска падина, източно от Филипинските острови.

Подводницата, с която той постигна своя рекорд, се казва Deepsea Challenger (Дълбокоморският претендент) и е построена в Сидни от австралийската фирма Acheron Project. На нея са били монтирани стерео камери и се предполага, че кадрите, заснети от Камерън, ще бъдат монтирани като триизмерна документална продукция и пуснати по кината по-късно тази година. Според екипа режисьорът е заснел голямо количество морска фауна, като голяма част от нея до момента се предполага, че е непозната за науката. На подводницата също така е имало инструменти за събиране на геоложки и биологически материал за изследване от учени.

Спускането на Камерън е започнало в 07.00 часа сутринта местно време. Спускането е отнело около два часа и половина, след което режисьорът е прекарал около три часа, изучавайки дъното. Завръщането му до повърхността е отнело малко повече от час.

„Постижението е общо - аз бях просто нещастният кучи син, който трябваше да се спусне! Беше мрачно, като на луната", заяви въодушевен от преживяното Камерън и поздрави общите усилия на техническия екип.

Режисьорът е любител на океанографията от дете и се е спускал под морските води повече от 70 пъти, 33 от които са били до сюжета на един от най-известните му филми „Титаник".

Марианската падина е 2,500 километра дълга и около 70 км широка, и се простира дъгообразно в посока север-юг. Тя се намира на почти 2,000 километра източно от Филипинските острови и 6,500 км западно от Хавайските ( 2,500 км южно от Япония и още толкова на север от Австралия). Цялата падина е 120 пъти по-голяма от Големия каньон в Аризона, най-големият такъв в света. Най-дълбоката точка на Марианската падина е бездната „Чаленджер", в която се спусна Камерън. Тя се намира в най-южната част на падината, около 300 км югозападно от остров Гуам. Бездната е около 11 км дълга, километър и половина широка и според различни проучвания между 10,900 м и 11,000 м дълбока. На дъното, водното налягане е 111 мегапаскала, което се равнява на повече от един тон на квадратен сантиметър. Бездната е кръстена на британския кораб HMS Challenger, който я е открил по време на експедиция през 1870-а година.

Единствените предшественици на Камерън до "дъното на света" са американският морски лейтенант Дон Уолш и швейцарският инжинер Жак Пикард, които се спускат заедно в специалната подводница "Триест" през януари 1960-а. Те прекарват около 20 минути на дъното, но не успяват да заснемат добър фото- и видео материал, тъй като плавателният им съд размътва с пясък водите около тях. Имало е и два безпилотни десанта - на японската сонда „Кайко" през 1996-а и на американската „Нереус" през 2009-а.

Като сравнение - най-високата точка на земното кълбо е почти 9-километровият хималайски връх Еверест, който за пръв път е бил изкачен от сър Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей през 1953-а, и оттогава е изкачван повече от 5000 пъти от повече от 3,000 души.

Джеймс Камерън се спусна до найдълбокото място в Световния океан
netinfo