Ръководителят на превратаджиите в Мали опроверга слуховете, че е убит
Ръководителят на превратаджиите в Мали опроверга слуховете, че е убит / снимка: Reuters

Ръководителят на сформирания от превратаджиите в Мали Национален комитет за възстановяване на демокрацията и държавата капитан Амаду Саного опроверга днес по националната телевизия слуховете, че е убит, предаде ИТАР-ТАСС.

„Добър вечер, народе на Мали! Добър вечер, другари по оръжие! Добър вечер, граждани! Аз, капитан Амаду Саного, съм в добро здраве и всичко при мен е наред”, каза той в обръщението си.

Саного оглави военния метеж в сряда срещу четвъртък, при който войници от националната армия превзеха президентския дворец в Бамако и арестуваха неколцина министри. Превратаджиите заявиха, че са превзели властта, за да сложат край на „неспособността” на режима на президента Амаду Тумани Туре „да се справи с кризата в северните райони на страната”, предизвикани от действията на сепаратисти туареги.

В отговор на събитията в Бамако Африканският съюз прекрати членството на Мали „до възстановяването на конституционния ред” в страната, пише БТА. На 27 март в най-големия град в Кот д'Ивоар, Абиджан, ще се състои извънредна среща на върха на ръководителите на страните от  Икономическата общност на страните от Западна Африка, посветена на военния преврат в Мали.